<
НОВИНИ ДНЯ: Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Генсек НАТО відреагував на потребу України в ППО  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Сильні заморозки накриють Україну: де буде "мінус"   Військовий облік українців за кордоном: як оновити свої дані для ТЦК та що загрожує у разі відмови  Скільки українців можуть отримати право на новий статус у Чехії  Коли пілоти, які вирушили на навчання до Британії, сядуть за штурвал F-16: відповідь Євлашавсі новини дня
Політика
Європа
25.05.2023 370

Орбану заперечили в ЄС через його скандальні заяви щодо війни в Україні: відповідь він отримав і від України

Угорський лідер продовжує політику шантажу у питаннях, які стосуються допомоги Україні.

eef2f34de3744fa523d6baf1cf98d257_25.05.23

Україна боротиметься до повного звільнення своїх територій, із такими словами Міністерство закордонних справ України закликало прем'єра Угорщини Віктора Орбана припинити поширювати російські наративи. В інтерв'ю виданню "Політіко" голова угорського уряду заявив, що співчуває горю українців, але має думати і діяти як політик, а з цього зробив висновок, що Україна не спроможна перемогти, розповідає кореспондентка “Радіо Свобода” Зоряна Степаненко для ТСН.

Думки Віктора Орбана, якого прозвали другом Путіна у Євросоюзі, інші країни тут не поділяють і не приховують свого роздратування від того, що Угорщина заважає ЄС вкладатися грошима у військову підтримку України.

Його принаймні виказували низка міністрів оборони країн-членів ЄС, що збиралися напередодні на чергову зустріч. 500 мільйонів євро - черговий транш для Європейського Фонду Миру, з якого країни Євросоюзу компенсовують вартість своєї зброї, відправленої Україні, лишаються волею Будапешта заблокованими.

Для Угорщини, як висловився напередодні Орбан у своєму резонансному вже інтерв’ю, це питання принципу. Блокаду з коштів не знімає, бо угорський банк Україна додала до переліку міжнародних спонсорів війни. Відтак в обмін на зняття свого вето, Орбан хоче скасування санкцій. Це і одна із причин, чому немає прогресу й щодо 11-го пакету антиросійських обмежень, які посли країн-членів ЄС учергове обговорять сьогодні.

Угорщина й там вимагає викреслити її банк із чорного списку. Віктор Орбан напередодні вчергове нагадав, що він загалом не підтримує санкції проти Росії. “Угорщина — країна, яка вважає, що якщо ви робите щось десять разів, наприклад, запроваджуєте пакет санкцій і це не вдається, нерозумно робити це 11 разів. Це суперечить здоровому глузду. Тому санкційна політика Євросоюзу в нашому розумінні просто не працює”, — переконаний Віктор Орбан.

Коментуючи російську війну проти України, Орбан назвав її «провалом дипломатії». Питання, сказав, не в тому, «хто до кого вторгся», а в тому, що буде завтра. Більше смертей, і, як вважає угорський прем’єр, без шансів на перемогу у жодної зі сторін. Українці, сказав, не можуть перемогти на полі бою, таким чином, додав, слід шукати іншого рішення. Припинення вогню, а потому початку мирних переговорів. Топ-дипломат ЄС, не називаючи імені Орбана, згадав цю його заяву, зауваживши, що Україна зуміла себе захистити і запевнивши, що Євросоюз продовжить її в цьому підтримувати. “Зі стратегічної точки зору ми багато засвоїли з цієї війни, що Європа може й мусить робити. Міністри не погоджуються з деякими людьми, які кажуть, що Україна не може виграти цю війну, тому, мовляв, ми повинні припинити її підтримувати. Ні! Навпаки, в України справи йдуть добре”, — каже верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

В українському МЗС нагадали Орбанові про наміри  звільняти всі свої території, окуповані Росією. Зауваживши, що заявам на кшталт тих, що напередодні лунали від угорського прем’єра, зрадіють хіба в Кремлі. Наголосили й на тому, що зараз критично важливо об’єднати зусилля і забезпечити Україну всім необхідним, аби вона змогла пришвидшити російську поразку.

Оценка материала:

5.00 / 1
Орбану заперечили в ЄС через його скандальні заяви щодо війни в Україні: відповідь він отримав і від України 5.00 5 1
Політика / Європа
25.05.2023 370
Еще материалы раздела «Європа»