<
НОВИНИ ДНЯ: Оладки з капустою: рецепт від Євгена Клопотенка  Розкрита одна з таємниць виникнення життя на Землі – дослідження  Виробник Iris-T анонсував передачу Україні ще однієї ЗРК найближчими тижнями  Російські кораблі створюють загрозу в Балтійському морі — очільник МЗС Швеції  Рецепт ніжного "Наполеону" з вишнею  Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят  Дощі чи сонце? Синоптики розповіли, якої погоди чекати в Україні на Великденьвсі новини дня
Політика
Росія
26.05.2023 399

Пригожин повідомив про величезні втрати в Бахмуті: в ISW оцінили вплив заяви на російське суспільство

Інфопростір просто "вибухнув" дискусіями щодо втрат Росії в українському місті на Донбасі.

5d04d6d0f85fc0856cb8be75bba4579e_26.05.23

Інформація про втрати російської армії у Бахмуті на Донеччині стала головною в інформаційному просторі Російської Федерації. Це "заглушило будь-який позитивний ефект від захоплення міста". Пише ТСН. 

Про це йдеться у свіжому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики наголошують, що провійськовий інфопростір просто "вибухнув" дискусіями щодо втрат Росії в Бахмуті. Обговорення спровокував своєю заявою засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин. В одному з інтерв'ю він заговорив про втрати "вагнерівців". З його слів, у Бахмуті було ліквідовано 10 тисяч зеків-"вагнерівців" із 50 тисяч завербованих та 10 тисяч кадровиків ПВК.

"Заяви Пригожина про втрати "Вагнера" в Бахмуті також стали окремою точкою напруги в інформаційному просторі і почали визначати панівний дискурс про всю російську кампанію в Бахмуті. Змістивши розмову в бік заявлених втрат "Вагнера", Пригожин значною мірою домігся успіху в подальшому позбавленні Міністерства оборони РФ можливості стверджувати про інформаційну перемогу в Бахмуті і, ймовірно, продовжить визначати і вести розмову про Бахмут і надалі, але ціною висвітлення величезних втрат, яких зазнали його власні війська заради незначної користі", - зазначають аналітики.

Російські військові блогери підхопили заявив Пригожина, змістивши дискусію від обговорення важливості захоплення Бахмута до посилення суперечок навколо втрат. Крім того, з’явилася інформація, що олігарх занизив втрати своїх найманців.

Своєю чергою, в ISW наголошують: Пригожин, ймовірно, використає свою популярність після захоплення Бахмута, щоб посилити атаки на російський військовий істеблішмент та еліти. Зазначається, що ватажок "Вагнера" свідомо постійно наголошує, що це його військові захопили місто, щоб створити видимість "абсурдного впливу на бойові дії". Таким чином, вважають в Інституті, він намагається утвердитися в ролі російського тоталітарного діяча, який може досягти військової перемоги в Україні.

"Пригожин, ймовірно, виступає за неймовірно радикальні політичні підходи до війни в Україні, щоб протиставити себе відносно несхильному підходу Путіна до ухвалення рішень щодо війни. Захоплення Бахмуту, ймовірно, додало Пригожину сміливості продовжувати політичні амбіції більш явно, незважаючи на внутрішні потрясіння, які це може спричинити, або небезпеку, яку можуть створити для нього з Кремл", - наголошують в ISW.

Нагадаємо, днями в одному з інтерв'ю Євген Пригожин підтвердив великі втрати армії РФ в Україні. За його словами, що під час війни в Афганістані загинуло менше людей, ніж в Бахмуті на Донеччині. Саме тому, заявив ватажок "Вагнера", "російська радянська армія поступово, з погляду бойового духу, тактики, деградувала".

Оценка материала:

5.00 / 2
Пригожин повідомив про величезні втрати в Бахмуті: в ISW оцінили вплив заяви на російське суспільство 5.00 5 2
Політика / Росія
26.05.2023 399
Еще материалы раздела «Росія»