<
НОВИНИ ДНЯ: Байден може зняти свою кандидатуру з виборів: ЗМІ назвали заміну  Суди над Трампом: у чому звинувачують екс-президента та як це впливає на вибори  Фритата з кабачками: рецепт смачного сніданку  Данілов та інші: Росія оголосила у розшук низку колишніх українських топчиновників  Не розслабляйтесь. Птуха попередила, що в Україну йдуть заморозки, і назвала дні, коли температура буде найнижчою  В Україні прогнозують дощі із грозами та шквальний вітер  Контрнаступ: які проблеми мають вирішити ЗСУ, щоб підготуватисьвсі новини дня
Політика
Світ
27.05.2023 2643

Сі кинув Путіна?: Китай замість "Сили Сибіру-2" вирішив будувати газопровід із Туркменістану – Reuters

Пекін давно розглядає Центральну Азію як кордон для розширення торгівлі, безпеки енергетики та підтримки стабільності, йдеться у статті.

fcda0f1b25435de7459289e7a9770b6f_27.05.23

Китай прискорює будівництво довго відкладуваного центральноазійського газопроводу з Туркменістану, таким чином залишивши російський трубопопровід "Сила Сибіру-2" позаду. Пише ТСН. 

Про це повідомляє Reuters із посиланням на китайських чиновників.

"Пекін прагне зміцнити зв’язки з Центральною Азією в рамках своєї ініціативи "Пояс і шлях", але майже через десять років після початку будівництва проєкт "Лінія D" був загальмований складними ціновими переговорами та технічними перешкодами прокладання трубопроводу, що перетинає ще три центральноазіатські країни", - повідомили посадовці КНР.

За словами китайських "нафтових" чиновників, Москва своїми спробами з’єднати свій другий трубопровід у Сибіру з Китаєм, щоб компенсувати падіння продажів у Європі через українську війну, надає Пекіну важіль для просування центральноазійського проєкту.

Автори видання вважають, що Китай може укласти обидві угоди, щоб "задовольнити свої величезні довгострокові потреби в газі, але надає перевагу Туркменістану, оскільки Пекін давно розглядає Центральну Азію як кордон для розширення торгівлі, безпеки енергетики та підтримки стабільності в колись неспокійній західній частині".

Згідно з даними китайської митниці, Китай сплачує приблизно на 30% більше за туркменський газ, який постачається трьома трубопроводами від 2009 року, ніж за газ із Росії, яка почала транспортувати паливо зі Східного Сибіру наприкінці 2019 року.

Нагадаємо, президент Китаю Сі Цзіньпін заявив прем’єр-міністру Росії Михайлу Мішустіну, що Китай і Росія готові твердо підтримувати одне одного в "основних інтересах". В CCN вважають, що "Пекін кидає Москві економічний рятівний круг на тлі ізоляції та санкцій Заходу".

Оценка материала:

5.00 / 4
Сі кинув Путіна?: Китай замість "Сили Сибіру-2" вирішив будувати газопровід із Туркменістану – Reuters 5.00 5 4
Політика / Світ
27.05.2023 2643
Еще материалы раздела «Світ»