НОВИНИ ДНЯ: В Києві очікуються сильні пориви вітру: містянам дали важливі поради  Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхивсі новини дня
30.05.2023 337

На глибині до 2 км: газові сховища України захищені від ракетних ударів

Українські підземні газові сховища - найбільші в Європі. Вони розташовані на великій глибіні, тому зберігати там газ цілком безпечно.

3j0a3941_id64793_1300x867_2_650x410_30.05.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву голови НАК "Нафтогаз України" Олексія Чернишова виданню NV.

"Газосховища розташовані на глибині від 400 м до 2 км", - сказав він.

За його словами, Україна пропонує європейським компаніям зберігати газ в наших ПСГ. "У нас вони найбільші в Європі - понад 31 млрд куб. м. Партнерам ми готові надати близько 10 млрд кубометрів", - додав Чернишов.

Він відзначив, що 80% потужностей зосереджено поблизу західного кордону України. "Це близько до Європи. Тому підземне зберігання палива - вигідне для іноземних трейдерів і для українських компаній, які працюють із транскордонним транспортуванням та зберіганням газу", - повідомив він.

Однак єдине, що ускладнює процес, - немає страхових механізмів. "Якщо власник газу хоче зберігати його в Україні, він має застрахувати паливо. Але ж зараз страхові компанії не надають таку послугу, бо війна. Тому ми звернулися до Єврокомісії, щоб пропрацювати питання надання додаткових гарантій цим компаніям від ЄС", - розповів голова НАК.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України затвердив перелік підземних споруд, де будуть зберігатимуться енергетичні ресурси: нафта, газ, інші речовини та матеріали. Як повідомив прем’єр-міністр Дениса Шмигаль, це дозволить облаштувати та підтримувати в належному стані надійні сховища, недосяжні для ворога та для інших загроз.

Станом на зараз у сховищах України близько 9,5 млрд кубометрів газу. До початку опалювального сезону запаси повинні зрости до 14 млрд кубометрів.

Оценка материала:

5.00 / 3
На глибині до 2 км: газові сховища України захищені від ракетних ударів 5.00 5 3
Бізнес / Ринки та компанії
30.05.2023 337
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»