НОВИНИ ДНЯ: Коли прийде весняне тепло: прогноз погоди в Україні на п'ять днів  Атака на нафтопереробну галузь Росії: удари українських дронів можуть спричинити кризу — експерт  У порти Одеси незабаром повернуться великі контейнеровози та пороми, - ЗМІ  Прогноз погоди на 19 березня: де в Україні буде дощ і мокрий сніг  Частина "вагнерівців" виїхала з Білорусі. "Гаюн" назвав можливу причину  Хто з військовозобов'язаних може законно відмовитися від повістки – пояснення юристки  Вибух військового вертольота у Придністров’ї: експерт прогнозує повну втрату боєздатності сепаратистіввсі новини дня
Політика
Європа
02.06.2023 337

Зеленський назвав "мертвим" формат врегулювання конфлікту в Придністров'ї

Український президент Володимир Зеленський заявив, що після перемоги України у війні, що розпочала Росія, буде створений новий формат щодо врегулювання придністровського конфлікту.

gettyimages_1258354427_650x410_02.06.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-конференцію за підсумками саміту Європейської політичної спільноти у Молдові.

Український президент наголосив, що вважає нежиттєздатним чинний формат, "посередником" у якому є держава-окупант Росія.

"Ви бачите життя в проєкті 5+2? Ви бачите результат? Для чого говорити про проєкт, який неживий? Я не бачу сенсу про це говорити", - наголосив він.

За словами Зеленського, "згодом" за активної участі України, буде створений принципово новий формат.

"Треба буде говорити з позиції сильної держави, держави-переможця, яка відвоювала свою землю… Я не знаю, чи знадобиться допомога інших партнерів – напевно, в цій ситуації може і Румунія, і близькі наші партнери, може, Молдова захоче під'єднати якісь держави. Але точно Україна буде грати одну з головних ролей, бо у нас (спільний – ред.) кордон", - пояснив він.

Чинний формат

Наголосимо, що офіційно формат 5+2 є єдиним чинним міжнародним форматом придністровського врегулювання. У нього входять представники Молдови та Придністров'я, а також Росія, Україна, ОБСЄ (посередники), ЄС і США (спостерігачі).

Мета переговорів у форматі 5+2 - вироблення параметрів всеосяжного врегулювання на основі суверенітету і територіальної цілісності Республіки Молдова в межах її міжнародно визнаних кордонів, з особливим статусом для Придністров'я в рамках Молдови.

Придністров'я

Придністровська Молдавська Республіка - це самопроголошена держава у Східній Європі на території Придністров'я, яку Росія підтримує та надає їй:

  • військову,
  • економічну,
  • політичну,
  • дипломатичну підтримку.

Також РФ утримує понад тисячу військових у Придністров’ї, що, на думку західних військових аналітиків, становить загрозу як для стабільності в Молдові, так і для безпеки в Україні на сході.

Сьогодні під час саміту Зеленський наголосив, що російські військовослужбовці, які базуються у невизнаному Придністров'ї, мають розуміти, що якщо хочуть жити, то мають залишити ці території.

Оценка материала:

5.00 / 1
Зеленський назвав "мертвим" формат врегулювання конфлікту в Придністров'ї 5.00 5 1
Політика / Європа
02.06.2023 337
Еще материалы раздела «Європа»