<
НОВИНИ ДНЯ: Генсек НАТО відреагував на потребу України в ППО  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Сильні заморозки накриють Україну: де буде "мінус"   Військовий облік українців за кордоном: як оновити свої дані для ТЦК та що загрожує у разі відмови  Скільки українців можуть отримати право на новий статус у Чехії  Коли пілоти, які вирушили на навчання до Британії, сядуть за штурвал F-16: відповідь Євлаша  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температуравсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
03.06.2023 6963

Обстріли змінили ситуацію на ринку нерухомості в Києві: скільки тепер коштує квартира

Попит має лише бюджетний сегмент ринку. Інвестиції в житло - зупинилися.

86_main-v1685524133_03.06.23

У Києві в результаті серії ракетних атак впала кількість угод про оренду та продаж квартир. Про це пише OBOZREVATEL із посиланням на дані агентств нерухомості та опитування рієлторів.

Київська рієлторка Юлія Курганова розповідає: до середини травня закрилися угоди, які було погоджено раніше. Тепер покупці відмовляються купувати житло. Пише zn.ua.

"Люди їдуть, якщо в них вже є робота, або перевели, або повертаються до своїх квартир. Тих, хто переїжджає до Києва, шукає квартири для оренди чи покупки, щоби влаштувати життя у Києві, немає. А їх було дуже багато", – каже Курганова.

За даними статистики агентства lun, середня вартість однокімнатної квартири у Києві становить 44,5 тис. доларів (тільки продане житло). При цьому, згідно з оголошеннями, середня ціна з урахуванням непроданих квартир складає 58 тис. доларів.

Попит має лише бюджетний сегмент ринку.

Середня вартість оренди однокімнатної квартири у Києві становить 10 тис. грн (мінімальна вартість коливається близько 6 тис. грн).

Для порівняння, у Львові така сама однокімнатна квартира коштуватиме на 40% більше – 14 тис. грн. Водночас попит на оренду та продаж у містах, які незначно постраждали від ракетних атак, наприклад, Львові, Ужгороді, навіть зріс.

У Києві також зупинилися інвестиції у житло.

Найгірша ситуація на первинному ринку. Через відключення електроенергії 2022-го зупинилися темпи будівництва на об'єктах, які не мали фінансових проблем. Інші забудовники залишилися без коштів і заморозили проєкти ще до відключень електроенергії. У Києві станом на травень 2023-го відновилося будівництво лише у 54% об'єктів.

Для порівняння, на Львівщині це 91%. Але ще гірша ситуація у Миколаївській (29%) та Запорізькій (32%) областях. У Харківській області роботи ведуться лише на 17% об'єктів.

Оценка материала:

5.00 / 4
Обстріли змінили ситуацію на ринку нерухомості в Києві: скільки тепер коштує квартира 5.00 5 4
Бізнес / Нерухомість
03.06.2023 6963
Еще материалы раздела «Нерухомість»