НОВИНИ ДНЯ: Коли прийде справжня весна. Птуха назвала день, з якого почнеться тепло  Країни Заходу недооцінюють Путіна: у Фінляндія заявляють про небезпеку  Млинці на сироватці: найбюджетніший рецепт традиційної страви  Вівторок в Україні буде холодним, дощів і мокрого снігу побільшає  Чи мають українці право проживати у Польщі після ануляції PESEL UKR: пояснення  Міноборони РФ змінило командувача ЧФ для захисту кораблів від ударів ЗСУ, - ISW  В Україні 19 березня переважатиме дощова та прохолодна погодавсі новини дня
Політика
Європа
04.06.2023 403

Чехія хоче відсудити у Росії сотні тисяч доларів за використання дипломатичного майна

Чехія планує вимагати від Росії фінансову компенсацію за використання багатоквартирних будинків і будівлі колишніх генеральних консульств Росії в Карлових Варах.

_lipovskiy_yan_lipavskiy_ministr_zakordonnih_sprav_gettyimages_1239396686_5_650x410_04.06.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву міністра закордонних справ Чехії Яна Ліпавського, яку приводить České noviny.

У середині травня уряд скасував дев'ять постанов 1970-х і 1980-х років, які наділяли колишній СРСР правом безоплатного використання землі в дипломатичних цілях. На думку Кабміну, Росія використовує землю не за призначенням, тому немає підстав продовжувати її безоплатне надання.

Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала також заявив, що держава вимагатиме від Росії орендну плату, яку зазвичай платять за цю землю.

Міністр закордонних справ Ян Ліпавскі заявив, що Чехія також вимагатиме від Росії повернення необґрунтованого збагачення за останні три роки. Він додав, що рішення уряду означатиме позов держави до Росії в розмірі сотень тисяч доларів.

Про яке майно йде мова?

Рішення стосується 59 ділянок загальною площею 49 271 квадратних метрів.

Це земельні ділянки на вулицях Овенецька, Під Каштани, Ромена Роллана, Швайгерова, Волкерова та Сибірська площа в празькому Бубенчі. Наприклад, на ділянках на Сибірській площі стоять православна церква св. Людмили і прибуткові будинки, вілла Г'юго Зібургера на вулиці Під Каштани, прибуткові будинки на вулиці Волкерова і вілла з садом на вулиці Ромена Роллана.

Раніше Ліпавський заявляв, що Росії належать 42 будівлі в Чехії, усі з яких вона колись визначила як об'єкти місії, тобто ті, що використовуються в дипломатичних цілях.

За словами міністра, під час перевірки міністерство виявило, що десятки з них не служать заявленим цілям. Тому МЗС Чехії закликало Росію уточнити спосіб застосування. Воно також звернуло її увагу на явну непослідовність у порушенні правил, зокрема на те, що управління такою нерухомістю обкладається податковими зобов'язаннями.

Нагадаємо, що уряд Чехії скасував рішення, які донині дозволяли Росії безплатно користуватися великими масивами землі на території країни.

Оценка материала:

5.00 / 2
Чехія хоче відсудити у Росії сотні тисяч доларів за використання дипломатичного майна 5.00 5 2
Політика / Європа
04.06.2023 403
Еще материалы раздела «Європа»