НОВИНИ ДНЯ: Путін залякує, проте сам боїться війни з НАТО: в Європі пояснили, навіщо диктатор "сіє страх" на Заході  Коли прийде весняне тепло: прогноз погоди в Україні на п'ять днів  Атака на нафтопереробну галузь Росії: удари українських дронів можуть спричинити кризу — експерт  У порти Одеси незабаром повернуться великі контейнеровози та пороми, - ЗМІ  Прогноз погоди на 19 березня: де в Україні буде дощ і мокрий сніг  Частина "вагнерівців" виїхала з Білорусі. "Гаюн" назвав можливу причину  Хто з військовозобов'язаних може законно відмовитися від повістки – пояснення юристкивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
04.06.2023 417

"Дуже хвора і потребує негайної зміни способу життя": вчені порівняли Землю з людиною

Земля підійшла до межі, яка створює загрозу стабільності систем життєзабезпечення та погіршує соціальну рівність.

f12d6e0e2a3f7fa63d262048578d6042_04.06.23

Людська діяльність підштовхнула Землю до небезпечної зони за сімома з восьми нещодавно визначених індикаторів безпеки планети. Пише ТСН. 

Про це йдеться у звіті науковців, повідомляє The Guardian.

Звіт групи вчених "Комісії Землі" надає тривожні докази того, що наша планета стикається зі зростанням криз наявності води, навантаження поживними речовинами, підтримки екосистеми та забруднення. Це створює загрозу стабільності систем життєзабезпечення та погіршує соціальну рівність.

У своєму дослідженні вчені намагалися поєднати життєво важливі ознаки здоров’я планети з показниками добробуту людини.

Дослідження встановлює серію "безпечних і справедливих" контрольних показників для планети, які можна порівняти з життєво важливими показниками людського організму. Замість пульсу, температури та артеріального тиску воно розглядає такі показники, як потік води, використання речовин і зміни на Землі.

Важка ситуація майже в кожній категорії. Що стосується клімату, світ намагається стримувати глобальне потепління. "Комісія Землі" зазначає, що це потепління набуло загрозливих масштабів, тому що багато людей уже сильно постраждали від надзвичайної спеки, посухи та повеней. Вони зазначають, що неможливо стабілізувати клімат без захисту екосистем.

Щоб досягти безпечного рівня, необхідно, щоб від 50% до 60% світу займала природна екосистема. Однак реальність така, що лише 45-50% планети має незайману екосистему. Комісія каже, що принаймні 20-25% територій, змінених діяльністю людини, повинні бути відведені під напівприродні середовища проживання, як-от парки, ділянки та скупчення дерев. Наразі приблизно дві третини змінених ландшафтів не досягають цього рівня.

Інша ціль – боротися із забрудненням повітря, яке погіршується через накопичення вихлопних газів автомобілів, заводів, вугільних, нафтових і газових електростанцій. На глобальному рівні необхідно мінімізувати дисбаланс концентрацій хімічних речовин між північною та південною півкулями.

Для поліпшення якості води потрібно, щоб 20% потоку річок і струмків були перекриті, бо сучасне використання призводить до погіршення якості води та втрати прісноводних істот. Вчені кажуть, що наразі 47% річкових басейнів світу виснажуються із загрозливою швидкістю. Особливо ця проблема стосується великих населених пунктів та районів інтенсивного сільського господарства.

Хімічні добрива є ще однією проблемою, оскільки фермери в заможніших країнах розпилюють більше азоту та фосфору, ніж рослини і земля здатні поглинути. Це тимчасово збільшує врожайність, але призводить до стоків у водні системи, що призводить до шкідливого цвітіння водоростей, від чого суттєво погіршується якість води. Добрива здебільшого використовують фермери з розвинених країн.

Автори кажуть, що діагноз у нашої планети сумний, але ще не поза межами надії, хоча час для лікування закінчується.

"Лікар сказав би, що Земля зараз справді дуже хвора в багатьох областях. І це впливає на людей, які живуть на Землі. Ми повинні усунути не лише симптоми, а й причини", - заявила Джоєта Гупта, співголова "Комісії Землі" та професорка навколишнього середовища й розвитку глобального півдня в Університеті Амстердама.

Директор із дослідження та розвитку прибережних океанів в Індійському океані Девід Обура заявив: "Є низка ліків, які ми можемо приймати, але нам також потрібно змінити спосіб життя - менше м’яса, більше води та більш збалансоване харчування".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що вчені з американського Університету Тафтса представили спосіб виробництва масової клітинної жирової тканини для використання в харчових продуктах.

Також ми раніше інформували, що вчені склали перший у світі пангеном людей - базу даних усіх генів та генетичних варіацій людської популяції.

Оценка материала:

5.00 / 1
"Дуже хвора і потребує негайної зміни способу життя": вчені порівняли Землю з людиною 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
04.06.2023 417
Еще материалы раздела «Суспільство»