<
НОВИНИ ДНЯ: Рецепт сирного печива з горіхами  Стало відомо, які інструменти вирішення житлового питання будуть в новому законодавстві  На вихідних дощі та зливи в Україні триватимуть  Скільки українців підтримують введення військ НАТО до України: результати опитування  Традиційні великодні страви: що їли у світле свято наші предки і чому це не лише паска та яйця  Українцям розповіли про погоду у вихідні. Чи можна їхати на природу?  В МВФ назвали суму бюджетної підтримки, яку потребує Україна цього рокувсі новини дня
Політика
Світ
05.06.2023 456

Президентка Грузії запропонувала випустити Саакашвілі з в'язниці та назвала умову

Саломе Зурабішвілі зазначила, що ймовірне помилування Міхеіла Саакашвілі не відшкодує збитків, завданих країні.

50ad012bb7f833f00fd2a2c6b06715a7_05.06.23

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі запропонувала випустити колишнього грузинського лідера Міхеіла Саакашвілі з в'язниці з електронним браслетом. Пише ТСН. 

Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на заяву президентки в інтерв'ю французькому телеканалу France 24.

"Я думаю, що з ним (Саакашвілі - ред.) варто добре поводитися, і я говорю це вголос - оскільки так поводяться з багатьма іншими президентами по всьому світу, які були засуджені до ув'язнення. Є електронні браслети, про які ми знаємо, та інші форми, які більш підходять для країни, яка приєднується до ЄС", - сказала Зурабішвілі.

На запитання про те, чи має намір президентка Грузії помилувати Саакашвілі, враховуючи стан його здоров'я, політик відповіла, що це не відшкодує збитків, завданих країні.

"Вони (європейські чиновники - ред.) підкреслюють збитки, які вся ця ситуація завдає іміджу Грузії на Заході. Мене це турбує, і я багато роблю, щоб полегшити цю ситуацію. Але збитки були завдані рішеннями, прийнятими урядом, і амністія насправді не відшкодує цю шкоду", - додала вона.

Що передувало

Нагадаємо, Тбіліський міський суд у 2018 році заочно визнав Саакашвілі винним у "зловживанні службовими повноваженнями" і присудив політику три роки ув’язнення.

Згодом суд визнав Саакашвілі винним у побитті депутата Валерія Гелашвілі та присудив йому за це шість років в’язниці з позбавленням права обіймати певні посади на строк понад два роки.

Саакашвілі був затриманий у Грузії 1 жовтня 2021 року одразу після свого повернення до країни напередодні місцевих виборів.

Експрезидент Грузії вважає себе політичним ув'язненим та кілька разів оголошував голодування, яке то припиняв, то знову відновлював.

Стан здоров'я Саакашвілі вже тривалий час вкрай важкий, і в липні 2022 року його адвокат заявив, що експрезидент Грузії йде з політики.

Нагадаємо, 15 лютого Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликав владу Грузії звільнити експрезидента країни та громадянина України Міхеіла Саакашвілі, відправити його на лікування за кордон.

Експрезидент Грузії в ув’язненні втратив майже половину колишньої ваги, медики передрікають йому поліорганну недостатність.

Раніше експертиза волосся Міхеіла Саакашвілі показала підвищений вміст в організмі вісмуту, барію і ртуті. Уряд Польщі заявив, що в цій країні готові прийняти експрезидента Грузії на лікування.

Оценка материала:

5.00 / 2
Президентка Грузії запропонувала випустити Саакашвілі з в'язниці та назвала умову 5.00 5 2
Політика / Світ
05.06.2023 456
Еще материалы раздела «Світ»