НОВИНИ ДНЯ: Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленського  Британія радить Україні зосередитися на ударах по Криму та відкласти контрнаступ - Sunday Times  Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах: рецепт  Переговори з Росією: чому насправді США та Німеччина бояться поразки Путіна у війні  Жителів Київської області попередили про дощ та сніг: Гідрометцентр розповів про погоду на початку тижня  Дощі, тумани і температурні гойдалки: прогноз синоптика на новий тиждень  Законні цілі. Чи можуть удари по НПЗ "знекровити" Росію та допомогти Україні на фронтівсі новини дня
Політика
Світ
05.06.2023 1996

Росія втрачає вплив у Центральній Азії: несподівана заява президента Киргизстану

Киргизстан готовий працювати рука об руку з Європейським Союзом для вирішення спільних проблем.

ad9013be8bb949dfa1e541087d9f32f5_05.06.23

Президент Киргизстану Садир Джапаров заявив про готовність співпрацювати з Європейським Союзом, тим самим відсторонившись від політики Росії, яка донедавна мала значний вплив на цю колишню радянську республіку в Центральній Азії. Пише ТСН. 

Про це йдеться у його заяві в суботу, 3 червня, після зустрічі з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем, передає arabnews.

Президент Киргизстану приймав свого європейського колегу у Чолпон-Аті — курортному місті на північному березі озера Іссик-Куль.

“Киргизстан готовий працювати рука об руку з Європейським Союзом для вирішення спільних проблем, сприяти діалогу та пошуку довгострокових рішень”, — сказав лідер цієї країни після зустрічі.

У спільній заяві для преси, зробленій того ж дня, Джапаров і Мішель підтвердили свою відданість суверенітету, незалежності та територіальній цілісності всіх країн.

Напередодні киргизький лідер відкрито закликав припинити війну в Україні, що є рідкісною заявою, оскільки Киргизстан намагається не критикувати Москву, від якої він залишається економічно та військово залежним.

Російське вторгнення в Україну дало новий поштовх відносинам між Центральною Азією та ЄС, який хоче утвердити себе як важливий гравець у цьому регіоні, де російський вплив все більше заперечується, особливо Китаєм.

Двостороння зустріч відбулася наступного дня після другого саміту “Європейський Союз – Центральна Азія”, в якому взяли участь Мішель і лідери п’яти колишніх радянських республік регіону: Казахстану, Киргизстану, Узбекистану, Таджикистану та Туркменістану.

Нагадаємо, раніше голова КНР Сі Цзіньпін на зустрічі з лідерами Казахстану, Таджикистану, Киргизстану, Туркменістану та Узбекистану запропонував розширити співпрацю, зокрема в оборонній сфері.

Оценка материала:

5.00 / 2
Росія втрачає вплив у Центральній Азії: несподівана заява президента Киргизстану 5.00 5 2
Політика / Світ
05.06.2023 1996
Еще материалы раздела «Світ»