НОВИНИ ДНЯ: Коли прийде весняне тепло: прогноз погоди в Україні на п'ять днів  Атака на нафтопереробну галузь Росії: удари українських дронів можуть спричинити кризу — експерт  У порти Одеси незабаром повернуться великі контейнеровози та пороми, - ЗМІ  Прогноз погоди на 19 березня: де в Україні буде дощ і мокрий сніг  Частина "вагнерівців" виїхала з Білорусі. "Гаюн" назвав можливу причину  Хто з військовозобов'язаних може законно відмовитися від повістки – пояснення юристки  Вибух військового вертольота у Придністров’ї: експерт прогнозує повну втрату боєздатності сепаратистіввсі новини дня
04.06.2023 322

Що буде з цінами на продукти харчування у червні

Через війну сезон раннього урожаю розпочнеться з запізненням, тому черешня, полуниця, помідори і огірки будуть дорогі, а от на яйця ціна падатиме до середини літа.

Про це розповіли на 24 Каналі.

Кіло черешні коштуватиме від 100 гривень. Близькою до цього показника буде й вартість полуниці. Її продаватимуть по 70 — 80 гривень за кілограм. А от менших цін не варто очікувати, незважаючи на те, що 90% черешні та полуниці буде від вітчизняного виробника.

Помідори та огірки на початку літа коштуватимуть дорого. Причина — висока собівартість їхнього вирощування та зберігання. У червні ціна коливатиметься в межах:

  • огірки — 70 — 75 гривень за кілограм;
  • помідори — 80 — 85 гривень за кілограм.

Водночас розширення у червні пропозиції врожаю овочів з відкритого ґрунту призведе до зниження цін на низку важливих для українців продуктів. Так, очікується, що:

  • цибуля та морква подешевшають до 50 — 55 гривень за кілограм (середня ціна станом на 1 червня складає близько 65 та 68 гривень за кілограм);
  • молода картопля — до 30 — 35 гривень за кілограм (з поточних майже 39 гривень);
  • торішня картопля — до 10 гривень за кілограм (нині коштує понад 12 гривень).

У травні середня ціна десятка яєць складала 61,65 гривні, а у квітні - 70,60 гривень. Тобто за місяць яйця подешевшали на 12,7%. Далі ціни падатимуть ще нижче. Причина — збільшення пропозиції на ринку.

Ціни на м’ясо протягом червня будуть нестабільними й перебуватимуть в постійному русі. З січня по кінець травня 2023 року ціни практично на всі основні види м’яса зросли:

  • курятина — філе, стегна та гомілки — подорожчала на 7,4 — 15,2%;
  • свинина — грудинка, ребра, підчеревина та лопатка — на 5,2 — 14,6%. А ошийок — на 22,5%.

Оценка материала:

5.00 / 1
Що буде з цінами на продукти харчування у червні 5.00 5 1
Бізнес / Ринки та компанії
04.06.2023 322
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»