НОВИНИ ДНЯ: В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°  Чи мобілізують випускників перед вступом на магістратуру чи аспірантуру: відповідь Зеленського  Путін видав чергову хвору маячню: що сказав цього разу  Коли ховатимуть героїв на Військовому меморіальному кладовищі: у Мінветеранів назвали терміни  У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експертвсі новини дня
Політика
Україна
07.06.2023 307

Як правильно вручати повістки військовозобов’язаним: пояснення ТЦК

У рамках загальної мобілізації в Україні тривають спеціальні заходи, зокрема, призов військовозобов'язаних до лав Збройних сил України на військову службу. У ТЦК пояснили порядок вручення повісток.

_viyskovi_mobilizatsiya_lviv_gettyimages_1239075918_4_650x410_07.06.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на блог начальниці пресслужби Львівського обласного територіального цента комплектування та соціальної підтримки Марії Левко на сайті видання ZAXID.NET.

Зазначається, що повістку може отримати будь-який чоловік віком від 18 до 60 років. Крім того, законодавством не визначено порядку, де вручати повістку. Тож, її можуть вручити особисто в руки: на вулиці, блокпосту, робочому місці, чи за місцем проживання.

Вручати повістку може представник органу місцевого самоврядування, керівник підприємства, установи, організації, де працює військовозобов’язаний, управителі багатоквартирних будинків. Також повістки можуть вручати безпосередньо посадові особи територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Для того, щоб вручити повістку, насамперед необхідно встановити особу, якій вона вручається. У воєнний час потрібно завжди носити з собою документи й в разі запиту надавати їх для перевірки уповноваженій особі. Такими уповноваженими особами є представники Національної поліції України.

Порядок вручення повісток

Повістка має бути вручена особисто. Якщо особа відмовляється від отримання повістки, складається акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків, далі її вручають військовозобов'язаному під підпис.

Вручення повістки не означає, що чоловік одразу на фронт чи принаймні, на навчання. Насамперед повістку вручають для уточнення облікових даних.

Є різні види повісток:

  • Повістка для уточнення даних. Ці повістки вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім’ї, стан здоров’я військовозобов’язаних, місце роботи тощо.
  • Повістка на проходження військово-лікарської комісії. Ця повістка за підписом начальника РТЦК та СП зобов'язує пройти медичне обстеження. До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов'язаного. Після медкомісії у цій картці буде вказаний висновок військово-лікарської комісії про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.
  • Повістка для призову на строкову військову службу. Ця повістка передбачає призов на строкову військову службу. Зараз такі повістки не видають, адже наразі призов на строкову військову службу до ЗСУ та інших військових формувань НЕ проводиться через загальну мобілізацію.
  • Мобілізаційне розпорядження. Ця повістка вручається військовозобов’язаному після проходження медкомісії, якщо його визнано придатним до проходження військової служби.

Як має бути заповнена повістка

Повістка має бути підписана начальником ТЦК. У ній мають бути вказані: прізвище, ім'я та по батькові, рік народження та адреса проживання військовозобов’язаного, вид повістки, дата, час та адреса - куди необхідно з'явитися, уточнення щодо документів, назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім'я та по батькові начальника РТЦК та СП.

Оценка материала:

5.00 / 2
Як правильно вручати повістки військовозобов’язаним: пояснення ТЦК 5.00 5 2
Політика / Україна
07.06.2023 307
Еще материалы раздела «Україна»