НОВИНИ ДНЯ: В Україну йде сильне похолодання з дощами та грозами: де і коли зіпсується погода  Дрони змінюють війну в Україні, як танки під час Першої світової, - WP  Яєчний паштет із волоськими горіхами: рецепт чудової холодної закуски  Синоптик прогнозує заморозки в Україні: де та коли буде "мінус"  Нафта дешевшає після невдалої спроби Ірану атакувати Ізраїль  Секретар РНБО відповів на заклик США не бити по НПЗ в Росії  Весна дійшла до піку і повернула на зиму: які сюрпризи готує погодавсі новини дня
Політика
Україна
07.06.2023 442

"Злочин прирівнюється до вибуху атомної бомби": експерт про наслідки підриву Каховської ГЕС

У ніч проти вівторка, 6 червня, російські окупанти підірвали Каховську ГЕС.

ff9cff7ae04a4f1467ef507074698074_07.06.23

Підрив Каховської ГЕС призведе до страшних екологічних, економічних, та техногенних наслідків. А сам воєнний злочин прирівнюється до підриву атомної бомби, чи АЕС. Пише ТСН. 

Таку думку висловив голова ради з урбаністики Києва Віталій Селик у Мережі.

За його словами, моделювання найгіршого випадку руйнування Росією дамби показує, що найбільше затоплення відбудеться на лівому (південно-східному) березі річки.

"За інформацією гауляйтера Нової Каховки - зруйновано 11 із 28 прольотів дамби. Тобто орієнтовно ширина пробою - 177 метрів. Хвиля висотою 4 - 5 м вдарить по Антонівському мосту на схід від Херсона після 19 годин. Після цього почнеться підйом води вгору по річці Інгулець, а через 4 - 5 днів - підйом води вгору по річці Буг до Миколаєва", - каже експерт.

Також він додає, що кілька менших міст і сіл по обидва боки Дніпра будуть затоплені, і коли хвиля дійде до них, це може бути дуже небезпечно і призвести до людських жертв.

"Перешийок в кінці затоки за межами дельти Дніпра(Кінбурнська коса) буде сильно затоплений і майже повністю затоплений, хоча це почнеться приблизно через 50 годин після прориву дамби. За інормацією, Укргідроенерного - за 4 дні водосховище буде спрацьоване - тобто витече вся акамульована вода і залишиться тільки природнє русло Дніпра", - йдеться у дописі.

Віталій Селик наголошує, що знесення дамби в Новій Каховці є воєнним злочином відповідно до Женевської конвенції, утім, Росія вже систематично порушує Женевську конвенцію під час своєї незаконної війни в Україні.

Руйнування ГЕС вважається зброєю масового знищення і воєнним злочином невибіркової дії, згідно Статті 56 Додаткового протоколу I 1977 року.

Крім того, експерт спрогнозував і вторинні наслідки:

Запорізька АЕС

Імовірно відбудеться припинення подачі охолоджувальної води на найбільшу в Європі атомну електростанцію ЗАЕС, яка потребує охолодження навіть для зупинених реакторів.

Північно-Кримський канал

Знову припиниться постачання води до Криму. Просто, постріл собі в ногу. Вони ж довго збиралися там лишатися. Чи ні?

Меліорація Таврії і Каховський канал

Зупиниться постачання води у системи зрошення полів Херсонської, Дніпропетровської та Запорізької області при чому в основному на окупованих землях. Не ясно, чи відбувається зараз там обробка, але без води вона точно втратить сенс.

Нагадаємо, у ніч проти вівторка, 6 червня, російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. На Херсонщині розпочалася евакуація населення, а президент Володимир Зеленський скликав засідання РНБО.

Додамо, російські загарбники двічі мінували Каховську ГЕС перед тим, як її підірвати 6 червня. Зокрема, підрив станції свідчить паніку серед окупантів.

Оценка материала:

5.00 / 1
"Злочин прирівнюється до вибуху атомної бомби": експерт про наслідки підриву Каховської ГЕС 5.00 5 1
Політика / Україна
07.06.2023 442
Еще материалы раздела «Україна»