НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Політика
Україна
07.06.2023 446

Підрив Росією Каховської ГЕС: еколог розповів про страшні наслідки

У найближчі три дні до Дніпра нижче ГЕС краще не підходити, застерігає фахівець.

989dcc38f3ce606958e265a337e931eb_07.06.23

Підрив росіянами Каховської ГЕС становить величезну загрозу для екології півдня України та тимчасово окупованого Криму. Пише ТСН. 

Про наслідки найбільшої екологічної катастрофи Європи за останні десятиліття, яку влаштувала Росія, сайту ТСН.ua розповів еколог Олександр Соколенко.

Фахівець зазначає, що зараз можна говорити лише попередньо, адже ми не знаємо усіх масштабів катастрофи – об’єму води та наслідків затоплення.

Підрив Каховської ГЕС знищить Національний Нижньодніпровський природній парк

"Гадаю, що найбільше постраждає Національний Нижньодніпровський природній парк, який розташований нижче Каховки. Ця дельта Дніпра – надзвичайно цінна природна територія. Тому у 2015 році там було створено Національний природній парк. Очевидно, все що там є, буде змито водою. А це численні острови, протоки, затоки, луки, заболочені ділянки біля Дніпра. Все це потрапляє в зону хвилі від ГЕС. Гадаю, що Національний парк постраждає найбільше", – розповідає Олександр Соколенко.

Експерт додає, що зараз дуже важко сказати, скільки років буде потрібно, щоб відновити втрачену флору і фауну.

"Наслідки будуть дуже суттєвими. Це величезні об’єми води, які зараз неконтрольовано витікають з зруйнованої греблі водосховища. На відновлення екосистеми будуть потрібні роки", – каже еколог.

Водою з Дніпра, нижче греблі ГЕС, не можна користуватися

Олександр Соколенко застерігає, що зараз до Дніпра, нижче греблі ГЕС, взагалі краще не підходити. І звичайно не варто користуватися водою з Дніпра.

"При підриві гідротехнічних споруд використовувалася вибухівка. Яка саме – ми не знаємо. Але зазвичай вона є токсичною. Рівень токсичності може бути різним. Зараз поки йде хвиля, цю воду пити не можнаНавіть не можна підходити до Дніпра. Там можуть бути різні вибухові предмети, які не здетонували під час підриву греблі, але можуть вибухнути, коли пливуть по воді. Поки йде хвиля, то не варто користуватися водою для пиття, небезпечно купатися і навіть підходити до берега. Коли хвиля пройде, то територію обстежать фахівці ДСНС та екологи. Після цього вони наддадуть усі свої висновки", – додає Олександр Соколенко.

Еколог каже, що вода у Дніпрі очиститься – це доволі швидко відбудеться, але вона певний час не буде ідеальною. Найближчими днями потрібно бути обережним щодо води. На дні водосховища є мулові відкладення, які накопичувалися там багато років. Вода буде рухатися ділянкою водосховища, де колись давно було природнє русло. Тому весь мул і що було на дні водосховища теж буде змиватися вниз по Дніпру.

"Будуть інші більш глобальні наслідки. Особливо – для сільського господарства. Каховське водосховище забезпечувало зрошення значної території Херсонщини та Криму. Тобто без цього водосховища сільське господарство було приречено на занепад, зокрема на півдні України, а Крим узагалі залишиться без питної води. У них уже були великі проблеми з водою, мешканцям Криму доводилося економити воду. У 2022 році росіяни захопили Каховку і відновили роботу Північно-Кримського каналу. А сьогодні окупанти створили мешканцям Криму ту саму проблему, тільки тепер проблема дефіциту води на багато років. Цей терористичний акт буде мати дуже серйозні наслідки для сільського господарства для мешканців Півдня України та Криму". – додає Олександр Соколенко.

Каховська ГЕС відновленню не підлягає

Фахівець зазначає, що гребля Каховської ГЕС відновленню не підлягає.

"Відновленню гребля ГЕС не підлягає. Потрібно будувати нову споруду, робити це з нуля. Це дуже складна робота. Потрібно змінювати русло річки, відводити його у бік. Коли будується ГЕС, то робиться спочатку обхідне русло, потім будується нова гребля. Це будівництво може тривати до 10 років і поки невідомо, хто це буде робити. Це роки будівництва і тривалий час, щоб наповнити водосховище водою. Гадаю, що це питання буде вирішуватися після закінчення війни, бо зараз цього ніхто не робитиме", – зауважує еколог в коментарі ТСН.ua.

Підрив Каховської ГЕС: що відомо

Російські окупанти вночі 6 червня підірвали Каховську ГЕС. В результаті станція повністю опинилася під водою.

Під загрозою затоплення опинилися села на правобережній частині Дніпра у Херсонській області та частково місто Херсон – острів Корабел.

За даними МВС, наразі близько 80 населених пунктів Херсонщини перебувають у зоні потенційного затоплення. Більшість з них – тимчасово окуповані.

На Херсонщині розпочалася евакуація з небезпечних районів, заявив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін. Він закликав мешканців зібрати речі першої необхідності та чекати на автобуси для евакуації.

"Укрзалізниця" запустила з Херсона перший евакуаційний потяг, що вирушить із міста 6 червня о 12:00 для порятунку жителів області, які опинилися у зоні ризику через підрив ГЕС.

Оценка материала:

5.00 / 2
Підрив Росією Каховської ГЕС: еколог розповів про страшні наслідки 5.00 5 2
Політика / Україна
07.06.2023 446
Еще материалы раздела «Україна»