<
НОВИНИ ДНЯ: Що означає знищення Ту-22М3 та чи поменшає атак на Україну: пояснення експерта  Синоптики розповіли про погоду на вихідні в Україні  Де дешевше жити: Держстат опублікував рейтинг українських регіонів  Освіта мрії. Як школярам з України вступити до Гарварду і що для цього потрібно  Чи довіряють українці офіційним повідомленням про війну: дані опитування  На вихідних в Україні дощитиме, на сході вдень до +22°  Коли у школах Києва продзвенить останній дзвоник: названа датавсі новини дня
Політика
Україна
07.06.2023 2936

Московському патріархату дали три дні на звільнення Лаври — Ткаченко

Протягом 3 робочих днів московський патріархат має повністю покинути стіни Лаври.

a50673fbc5203fa52e3fb950d523b2a5_07.06.23

У понеділок, 5 червня, комісія МКІП завершила свою роботу в Києво-Печерській лаврі і підписала із Заповідником акт приймання-передачі державного майна. Пише ТСН. 

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

За його словами, загалом комісія перевірила та повертає в користування державі 79 об'єктів. Всі вони в різних станах.

"УПЦ МП допущено самовільну перебудову, добудову, перепланування пам’яток культурної спадщини та будівництво новобудов на території Заповідника. З всім цим ще будемо розбиратись", - пообіцяв Ткаченко.

Заповідник висунув вимогу УПЦ МП про невідкладне звільнення, припинення використання та повернення Заповіднику його майна. Тепер протягом 3 робочих днів московський патріархат має повністю покинути стіни Лаври.

"У випадку відмови - буде суд для прийняття відповідного рішення про усунення перешкод Заповіднику у користуванні майном. Сьогодні представники Монастиря відмовилися через канцелярію прийняти Акт прийому-передачі державного майна. Заповідник відправив всі документи поштою та в електронному форматі", - зауважив міністр.

Ткаченко наголосив, що "це дійсно історичне рішення та непроста робота - але Лавра має бути українською, і вона повертається до держави".

Нагадаємо, Національний заповідник "Києво-Печерська Лавра" 29 березня оголосив про розірвання договору про оренду з Українською православною церквою Московського патріархату, проте тривалий час представників комісії не допускали на територію церкви.

Священники УПЦ МП заявили, що нібито в Міністерстві культури немає "жодних юридичних підстав для таких дій", а сам факт назвали ультиматумом влади. На тлі ситуації розгорівся загальнодержавний скандал.

Оценка материала:

5.00 / 3
Московському патріархату дали три дні на звільнення Лаври — Ткаченко 5.00 5 3
Політика / Україна
07.06.2023 2936
Еще материалы раздела «Україна»