<
НОВИНИ ДНЯ: Кримському мосту приготуватися? Експерт назвав мету удару ЗСУ по Джанкою  Крига скресла: у США знову згадали про допомогу Україні – коли буде результат  Естонський генерал впевнений, що його країна здобула б перемогу у війні з Росією  Найближча ніч буде найхолоднішою: синоптикиня дала прогноз погоди на вихідні   Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не станевсі новини дня
Політика
Україна
06.06.2023 1042

Підрив Каховської ГЕС. Причини, наслідки та висновки. Огляд думок

У ніч проти 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС: за офіційною інформацією гребля знищена і не підлягає відновленню. Вода з водосховища стрімко тече униз за течією Дніпра. Під ризиком затоплення опинилися десятки населених пунктів, тисячі людей перебувають у критичних зонах і потребують негайної евакуації. Ми зібрали для вас декілька думок з соцмереж щодо причин та наслідків жахливого терористичного акту, який, за деякими твердженнями, дорівнює нанесенню ядерного удару або Чорнобильській катастрофі.

Вадим Денисенко, журналіст

Давайте спробуємо розібратися з тим, чому росіяни підірвали дамбу і які це матиме наслідки?

1. Головна причина підриву ГЕС не воєнна, а інформаційна. Росіянам потрібно перебити тему Шебєкіно і білгородщини, де вони в патовій ситуації. Парарлельно, вони вже почали качати історію, що вони будуть підривати інші ГЕС. Підірвати інші ГЕС вони навіть теоретично не можуть, але точно будуть про це говорити і сіяти в нас паніку.

2. Окрема панічна лінія - запорізька АЕС. Проте, з того, що кажуть мені енергетики, води для охолодження Запорізької АЕС вистачить, як мінімум, на місяць. Тому поки точно панікувати не потрібно. Але, на жаль, ми маємо розуміти: росіяни почнуть шантажувати світ Запорізькою АЕС. Це їхній єдиний козир по підняттю ставок.

3. Підрив ГЕС, на жаль, дещо ускладнює можливості контрнаступу на Херсонщині. Точніше, це відтягує в часі цей контрнаступ.

4. Ті хто зараз говорить, що води в Криму не буде, помиляються. Водосховища там повні і кілька місяців це питання не буде взагалі актуальним. Зрештою, Крим прожив 8 років без дніпровської води.

Костянтин Машовець, полковник запасу ЗСУ

Нещадність та жорстокість російського командування... може посперечатися лише з його ідіотизмом та тупістю... Це як горний троль... велике, здорове.... але до жаху тупе і злобне...

Жодної адекватної причини, включаючи військовий фактор, для підриву дамби ГЕС не існує... В цьому сенсі, ефект від такого дійства буде лише КОРОТКОЧАСНИЙ...

Одно з двох...

- або російське військове командування, вбачає , що ЗСУ вже у самий найближчий час спробують форсувати р. Дніпро у її нижній течії...

- або воно збирається відходити на Крим і намагається залишити за собою спустошену та зруйновану місцевість... виключно через свою відмороженість та злобність

Інших, більш-менш адекватних причин для підриву Каховської ГЕС, я не бачу...

В кінцевому рахунку... російське військове командування зробило "собі гірше"... Вода спаде... а ось наслідки цього - залишаться... П...ля, яка субстанція знаходиться у їхніх черепних коробках замість мозку?

Це треба бути тотальними довбойобами, щоб підірвати ГЕС й затопити власну першу лінію оборони на одному з ключових напрямків... Кретіни, ви щось про таку науку, як гідрологія чули...? Про різницу висот берегів русла річки... маєте уявлення?

К вопросу - "кто взорвал" - специально на русском...

В сухом (точнее, очень мокром) остатке...

- плотину Каховской ГЕС контролировала именно российская армия...

- подорвать её 1(ОДНИМ) залпом артиллерии, ракетным ударом и т.д. было невозможно... Средств, которыми бы можно было это сделать ДИСТАНЦИОННО... у ВСУ просто нет (история Антоновского моста вам в помощь)

- взрыв был ДЕЙСТВИТЕЛЬНО...

- минирование плотины Каховской ГЕС было осуществлено вс рф ЗАДОЛГО до сегодняшней ночи... сей факт был установлен не вчера, и не сегодня, и ПОДТВЕРЖДЁН неоднократно...

После всего этого,  Кремль утверждает, что "подрыв был произведён по приказу Киева"...

Тогда одно из двух...

- или российские войска из состава группировки "Днепр" перешли под командование "киевской хунты"

- или в Кремле засели натуральные идиЁты...

Олександр Кочетков, політтехнолог

Підрив Каховської дамби — це ще не «чорний лебідь», тобто неочікувана подія, яка змінює все. Подібного очікували, українська влада навіть попереджала, що окупанти замінували Каховську ГЕС і готують теракт.

Але це «лебідь сірий», бо наслідки все ж таки будуть масштабними, з серйозним впливом на перебіг війни.

Характер водного потоку дозволяє зробити висновок, що «тіло» дамби встояло, інакше одразу виникло б штучне цунамі висотою 8-10 метрів. І тоді це був би просто жах для жителів прибережних територій. Але зараз створюється загроза для інших гребель Дніпровського каскаду, в першу чергу, Запорізький ГЕС, у зв’язку з тим, що водяне навантаження на них підвищується. І нашим гідроенергетикам треба діяти адекватно і обережно.

Абсолютно безглузді міркування, чи це окупанти підірвали, дамбу, чи, може, вона сама зруйнувалася... За все, що сталося під час неспровокованої агресії, несе відповідальність агресор. Руйнування Каховської дамби — ще один воєнний злочин Кремлю, якій ліг у теку в Гаазі.

Для мене нема сумнівів, що росіяни підірвали дамбу в надії таким чином стримати український наступ. Розрахунок на дві обставини.

По-перше, Кримський напрямок вважається перспективним для нашого наступу. І відомо, що на островах у низов’ях Дніпру діють українські ДРГ, готуючи щось на зразок проміжних плацдармів. Тому окупанти сподіваються змити ці наші частини штучною хвилею. До речі, в точності те саме вони безуспішно намагалися зробити під Кривим Рогом.

По-друге, після затоплення великі території лівого берегу Херсонщини на декілька тижнів перетворяться на болота, пересуватися по яких вкрай складно. І це має притримати наш наступ.

Агресору абсолютно начхати на страждання українців по обидва береги Дніпру, а також в Криму, який ризикує залишитися на літо майже без води. Якщо недоімперія не в змозі захопити Україну, вона спробує її зруйнувати. І український дипломатії треба це терміново доводити до наших союзників і партнерів: чим більше в нас буде сучасної наступальної зброї, тим швидше ми деокупуємо нашу землю і унеможливимо подібні катастрофи.

І раз пішло таке загострення, то сподіваюся, що кримському мосту стояти залишилося не тижні, а доби.

Владимир Фесенко, политолог

Россия совершила не просто очередное преступление. По оценкам специалистов это – самая масштабная техногенная и экологическая катастрофа в мире после Чернобыля. Российские власти действуют по известному принципу – после нас хоть потоп. К сожалению, для жителей Запорожской и Херсонской областей это потоп в прямом смысле. Для жителей других районов Запорожской и Днепропетровской областей (Кривой Рог, Никополь и др.) возникает проблема с водообеспечением. Более долгосрочные негативные последствия для экономики, социальной сферы и экологической системы Юга Украины, возможно, и всего Причерноморья, нам еще предстоит увидеть и осмыслить.

И все это было сделано Кремлем и российским Генштабом для того, чтобы нейтрализовать риски украинского наступления на Запорожском и Херсонском направлениях, риски форсирования Днепра, в том числе в районе его поймы. Вчера, кстати, российские провоенные телеграмм-каналы сообщали, что, якобы, украинские войска создавали плацдарм на левобережье Днепра, в его пойме. Вот вам и объяснение, почему это сделали сегодняшней ночью.

Это показывает и страх российского руководства перед украинским наступлением, и готовность идти на новые чудовищные военные преступления.

О риске новых военных преступлений российских властей заявил Евгений Пригожин. Этому уже и не удивляешься, поскольку глава ЧВК «Вагнер» играет роль уже не только брутального вояки, но и антиэлитного рупора простых россиян, и достаточно рационального политика, который не хочет «усугублять» дальнейшее развитие войны и ее последствий для россиян. Вот прямая речь Евгения Пригожина: "Как бы у них не было паскудной мысли ядрену бомбочку на свою территорию кинуть". … «Не потому ли мы отступаем в белгородской области, давая им продвигаться, что по чужой кидать – страшно, а по своей кинем. Покажем, какие мы красавчики психически больные», – заявляет Пригожин. К этой информации надо относиться серьезно, потому что российские СМИ уже начали разгонять информацию, что якобы Украина готовит провокацию с использованием против РФ «грязной» ядерной бомбы. Это в российском и путинском стиле. Сами совершили преступление, техногенную катастрофу с Каховской ГЭС, а теперь, чтобы отвлечь внимание и обвинить Украину в более страшном преступлении, они готовят новое преступление, теперь уже и против российских граждан.

То, что кремлевские «красавчики» - психически больные, мы поняли еще в прошлом году. Теперь об этом говорит уже и Пригожин. Подрыв Каховской ГЭС это в очередной раз подтверждает. «Психически больных красавчиков» надо останавливать и принудительно «лечить». Иначе поздно будет.

Ян Валетов, писатель

То, что произошло в Каховке, несомненно станет одной из самых страшных экологических катастроф столетия.

Даже если этой ночью не было подрыва (прилеты исключены, нет у Украины такой мощности зарядов), то он был раньше, при отступлении российских войск. И ответственность за произошедшее несут оккупанты.

То, что Россия - страна-террорист, давно уже общее место и в доказательствах не нуждается, но то, что случилось сегодня ночью...

Нет слов.

Долговременные катастрофические последствия для Юга Украины, для украинского Крыма гарантированы. Российские оккупанты практически уничтожили поливное земледелие ниже и выше по течению.

Есть у меня нехорошее предположение, что надо глушить ЗАЭС, так как водяное охлаждение станции работало от вод водохранилища.

В общем, чем дальше, тем больше убеждаюсь в том, что перед этой бандой поставлена задача деиндустриализации Украины и уничтожения промышленных объектов.

Константин Гринчук, полковник ВСУ в отставке

Ладно поучу ещё дураков, чтобы они понимали, что их ждет (а точнее из-за их непрофессионализма, нас население).

Но главное, чтобы ни одна гадина не говорила, что я только критикую пишу им главное, что уже надо планировать и к чему готовиться.

Так исходя из всех услышанных мною заявлений и только собирания комиссий ТЕБ и НС, (не в 5 утра) и не плановой работы Штабов ГО, 24/7, уже понятно, что планового оповещения и организованной экстренной эвакуации НП из зоны катзатопления не было (опять слышим рекомендации эвакуироваться, про какойто аж один поезд их Херсона в Николаев).

Я бы мог сейчас расписать, что организация эвакуации из зон катзатоплений делится на этапы и как я когдато проверял все эти планы, подготовку и плавсредств и всех видов транспорта в том числе и в военное время пока моя служба не была уничтожена, а я все, что могу, это давать рекомендации с дивана.

И так уде понятно из всего что я слышу от разных ВГА, что реальных мероприятий по минимизации возможных последствий (даже после понимания минирования ГЭС и повреждения ее элементов), не было.

Почему-то именно Наташа Гуменюк вдруг успокаивает страну, что нет ничего катастрофичного и все под контролем (а ты что-то в этом понимаешь?)

В Марафоне уже сказали, что на 7.30 было полностью подтоплено 12 населенных пунктов и вода прибывает и топит ниже по руслу и ещё натворит многое, но это только первый этап.

А теперь объясняю, что вероятнее всего будет после ее спада, и что будет во втором этапе, и к чему надо было бы уже быть готовым, или сейчас готовиться пока этот этап не начался и есть несколько дней после уже случившегося:

1. Будут трупы в домах (утопленники). Особенно где были больные, старые люди, кто плохо передвигался и чьи дома были в относительной близости и к краю воды и дамбе. То есть кто практически не имел времени, да и возможности собраться и эвакуироваться в безопасные места;

Будут трупы и на открытой поверхности и особенно домашних животных да и диких, которые со временем станут разлагаться от солнца

2. нарушена (и возможно частично уничтожена) системы электроснабжения, газа, воды, тепла, а главное канализации;

3. частично размыты кладбища и не только людские, а также разные могильники, свалки;

4. возможно будет очень серьезно нарушен водобаланс огромной территории (после осушения Каховского водохранилища, когда оно перестанет быть таковым) и вполне допустимо, что вода будет пропадать и в скважинах, и колодцах.

Это возможно даже в тех зонах, что не попали в зону затопления.

Кроме этого она вероятнее всего со временем будет заражена (необходим массовый ее мониторинг на больших площадях, а людям уже использовать только кипяченую, или привозную бутилированную).

Все должны помнить, что именно в южном регионе с жарой появлялась Холера…. даже в мирное время;

5. В добавок к вышесказанному наполнение разных могильников, очистных и мусорных свалок вероятно попали, или попадут в Днепр и вначале это разлились с волной затопления, а потом осядет на большой территории, заражая ее под палящим солнцем юга Украины;

6. вопрос технологического обеспечения Запорожской АЭС, я пока не трогаю, но специалисты должны были бы давно и это просчитать.

Мог бы ещё писать, но не имею дополнительной информации, да и раз такие как Верещук, Маляр … нужнее пойду сапать картошку.

А эту инфу я кинул людям в СНБО, чтобы хоть что-то учли и спросили у тех кто проводит эти комиссии ТЕБ и НС.

А всех прочитавшим, просьба расширьте, чтобы и в южных регионах начали не заваливать народ фразами, «все под контролем», а что-то делать До, а не После!

Ну и главное, «не паникуйте»!

Правла при этом помните, что наша власть никогда не готовится к худшему, поэтому чаще всего это и получает.

Но при этом, как потом героически борется, петляя в вариантах оправданий своей беспомощности и недалекости.

P.S. Ну вот пошло 150 тонн мазута из 450 машинного зала.

Но пока это только начала плохого развития событий.

Продолжаю по состоянию на 15.37 вот основная информация:

-высота волны 4,8 метра

-скорость 24 км/ч

-продолжительность затопления 14 часов

-продолжительность сохранения максимального уровня воды - 3 суток.

Как вы думаете с учетом скорости 24 км/ч и высотой волны 4,8 метра, есть пострадавшие, или как твердят на Марафоне, нет?

Про план Б, это отдельная тема, но после полученного известия о минирование ГЭС еще в том году, такие города как Кривой Рог, должен не думать, а уже иметь как минимум резервный водогон.

А если нет денег, то в Киеве их хоть ж.пой ешь.

И асфальт меняют, и клумбы, и парки, и фонари, и хрен ещё знает на что хватает.

Макс Павловський, блогер

Севастопольці ще не знають, що під час втечі російська армія буде рівняти їх місто із землею. До речі, Донецька з Луганськом та інших окупованих міст і селищ це теж стосується...

З очевидного:

1- Судячи з усього, окупанти хотіли підтопити острови біля Херсону. Деякі джерела повідомляють, що перед цим вони відкрили всі шлюзи на максимум і мабуть рівень води не влаштував якогось дбла з зірками на погонах і він віддав наказ підірвати заряди. Чогось я думаю, що вони самі очікували набагато менших руйнувань, але винесло майже половину греблі. Російські ТГ-канали в більшості своїй майже ніяк не реагують на цю подію. Офіційні росЗМІ спочатку повідомляли, що нібито греблю обстріляли ЗСУ, тепер вони кажуть, що вона зруйнувалась внаслідок ніби тих ушкоджень, що були завдані раніше. Тобто єдиної інфи зверху в них немає і вони фантазують на місці. Також є інфа, що нижче за течією російські підрозділи не були повідомлені своїм командуванням і зараз знаходяться в зоні підтоплення.

2- в окупованому Криму скоріше за все води більше не буде, бо Північно-Кримський канал починається вище Каховської ГЕС. Вода там з'явиться після деокупації всієї території України та відновлення греблі.

3- Запорізьку АЕС скоріше за все треба буде повністю зупиняти, бо сама ЗАЕС і водозабір для охолодження атомних блоків знаходяться вище Каховської ГЕС.

Чому скоріше за все? Повідомляють про руйнування 11 прольотів з 28. Частина греблі продовжує стримувати частину води в басейну, за рахунок чого підтоплення відбувається більш поступово. Мине тиждень-два, коли за рахунок регулювання каскадом верхніх п'яти дамб вдасться вирівняти рівень води і він більше не зростатиме.

І так, не розцінюйте це, як ознаку того, що вони збираються тікати з лівого берега. Поки що це взагалі не так.

Які наслідки матиме знищення росією Каховської ГЕС?

Це може призвести до остаточного зупинення Запорізької АЕС. Дніпровська вода використовується для системи охолодження її реакторів. Без зрошення залишиться більше 400 тис. га земель у Херсонській і Запорізькій областях.

У південних областях приблизно 400-450 тисяч людей не матимуть доступу до питної води, не зможуть займатися зрошенням і, відповідно, не матимуть роботи. Південь України вже не матиме переваг у вирощуванні високотоварних сільгоспкультур і навіть після деокупації Лівобережжя та звільнення усіх територій треба буде як мінімум 2-3 роки на відбудову ГЕС та приблизно ще десь біля 10 років після того на відновлення сільського господарства в постраждалих районах. До цього часу Херсонську та Запорізьку області чекає доля висушеного Криму.

Кримчанам варто подивитися на воду востаннє, бо до нашої перемоги в достатній кількості її у вас вже точно не буде. В принципі, не жили нормально під росією, не варто і починати.

Ну а поки на нас всіх чекатимуть віялові відключення електрики, чергові підвищення вартості кВт енергії та ріст цін на зернові, овочі та фрукти - тобто на все. І це при відтоку населення, продовженні війни та падінні промисловості та економіки. Наслідки війни загалом будуть торкатися кожного з нас ще, як мінімум, кілька десятиліть.

Максим Розумний, журналіст

Читаю військових експертів. Кажуть, підрив дамби може затримати наш контрнаступ на пару тижнів.

Але головний задум росіян, думаю, полягає в іншому. Це, так би мовити, прощальний подарунок. Традиція залишати за собою випалену землю. В даному випадку - зруйновані селища і затоплені землі нижче від дамби, екологічна катастрофа вище від дамби, зневоднення с/г угідь та, звісно, зменшення ресурсу енергогенерації.

Усе це підтверджує базове припущення: метою війни є не "повернення" України, а її максимально можливе нищення. Завдання якомога більшої шкоди - не націоналістам, і не владі, а країні в цілому, всім її мешканцям

Юрій Богданов, блогер

Росія і рашисти все більше нагадують сили Мороку з всесвіту Dragon Age. Навіть порівняння з орками вже не годиться.

Думка, яка мене не полишає вже багато місяців, з перший масових ударів по енергетичній інфраструктурі: в цілому, нам дуже пощастило, що СРСР готувався до світової ядерної війни, а путінська Росія - до «Києва за три дні».

Кирилл Данильченко, блогер

Я бы еще понял, если бы был рейд на Голую пристань или катера прыгнули через сеть островов. Если бы взорвали после наведения понтонов. Но взорвали чисто на истерике.

Хочется думать, что пытались только шлюз, хотели контролируемый сброс делать, чтобы подтопить только острова, а сделали как делают всё.

Но сколько рассказывали как "Азов" и ПС минирует пути отхода ВСУ, а армия РФ в итоге фугасами останавливает "Вагнер".

Сколько рассказывали про заградительные отряды в ВСУ, пока не полезли истории про зеков, которых обнуляют за отход, кадыровцев, и разбитые лица комбригов армии РФ при допросе у ЧВК.

Сколько пугали, что националисты взорвут дамбу Карловского водохранилища, а ударили по нему сами.

Так, что всё по заветам дедов, перед драпом. Россиянам не нужен мост на дамбе, не нужны прибрежные села, зато нужно размыть берега, смыть, а потом засолить почвы.

Людоеды поступили как людоеды.

Олексій Панич, філософ

Сьогодні багато хто обурюється західними журналістами, які досить масово коментують підрив Каховської ГЕС у стилі "не все так однозначно".

Звісно, це обурливо.

Але важливо зрозуміти, що причина цього - страх. Той самий, про який я писав нещодавно:

(1) страх перед тими потенційними катастрофами, які може потягнути за собою розпад Росії (а вони буцімто будуть ще гіршими, ніж все, що Росія робить в Україні), та

(2) страх уявити собі світ без Росії.

І що ближче будуть поразка Росії та перемога України, то гучніше звучатимуть ці голоси. Інколи відверто: "не добивайте Росію, бо вона велика!", а інколи отак, як зараз: "пора згадати, що не все так однозначно!".

Іншими словами, суть їхньої сьогоднішньої реакції - "це надто жахливий злочин, щоби ми могли наважитися однозначно звинуватити Росію ще й у цьому!".

Треба до цього готуватися.

І не треба цьому дивуватися.

Оценка материала:

5.00 / 2
Підрив Каховської ГЕС. Причини, наслідки та висновки. Огляд думок 5.00 5 2
Політика / Україна
06.06.2023 1042
Еще материалы раздела «Україна»