<
НОВИНИ ДНЯ: З липня ОПЕК+ збільшить видобуток нафти, - Bloomberg  Як допомога США Україні вплине на перебіг війни: прогноз генерала Маломужа  Чи буде початок квітня теплішим за останній місяць весни: метеорологиня про погоду у травні  Голова Держаної авіаційної служби розповів про умови та ризики відновлення польотів  "Не хвилюйтесь, точно будуть": посол Данії сказав, коли Україна отримає F-16  Синоптикиня попередила про похолодання: де будуть заморозки  Чому спікер Джонсон погодився на допомогу Україні — The New York Timesвсі новини дня
Політика
Україна
07.06.2023 435

"Чекають на рускіх?": Зеленський закликав жителів прифронтових територій евакуюватися

Зеленський попередив, що небезпечно жити чи повертатися на території, де досі ведуться бойові дії.

1df956e01e202edc15b23e5e9686da39_07.06.23

Президент Володимир Зеленський розповів, що як держава допомагає громадянам, які вирішили залишитися на територіях, де тривають бойові дії. Пише ТСН. 

Про це глава держави сказав на пресконференції з нагоди Дня журналіста.

Зеленський наголосив, що влада постійно закликає мешканців прифронтових територій евакуюватися у безпечніші регіони. Внутрішньо переміщеним особам допомагають, чим можуть, в тому числі житлом.

"Люди, які виїхали звідти, де стріляють, мають усі можливості жити з дахом над головою, в квартирі за гроші держави. Це факт. Друга історія, що вони повертаються. Я наводив приклад на запитання про аміак – живе 11 сімей, вони не хочуть виїжджати. Третій приклад: я приїжджаю до Бахмута, вони сидять на заводі в підвалі. Чому? Чекають. На кого? На "рускіх". Я наводжу різні приклади", – сказав президент.

Зеленський попередив, що небезпечно повертатися на території, де досі ведуться бойові дії, або є загроза обстрілів з артилерії.

"Не ми ведемо війну. Ти хочеш повернутися на свою рідну землю, але не я приніс тобі війну. "Рускіє" принесли тобі війну. Ти не можеш зараз повернутися туди, де небезпечно. Але якщо ти хочеш – ок, але там стрілятимуть, бо йде війна і ніхто не може тобі гарантувати, що завтра вони не підірвуть дамбу і не буде питної води. Гарантій таких немає, тому що війну ведуть російські терористи. Тому, якщо ситуація складна і небезпечна", – каже глава держави.

Президент нагадав, що дуже багато енергетиків і комунальників віддали свої життя саме для забезпечення електрикою чи водою мешканців, які відмовилися евакуюватися.

"Ти поїхав і якщо ти повернувся, то всі робитимуть, щоб у тебе була і вода, і електрика. А скільки електриків, які допомагали цим людям, загинули. Як було  на Донбасі і в тому ж Бахмуті, коли там сім’ї не виїжджали. Коли вони (окупанти. – Ред.) захопили більшу половину міста, були бої на залізниці, там всеодно залишалося 33 людини, які сказали: "Ні, ми не хочемо виїжджати. Але, будь ласка, можна нам води принести?". І наші хлопці приходили, носили їм воду, їжу. Вони все це брали і чекали чогось іншого. Так це справедливо? Мені знається, що ні. Тут немає про що говорити. Є зони, які повинні бути евакуйовані. Люди повинні звідти виїхати", – підсумував Зеленський.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський оцінив втрати України і РФ у Бахмуті.

Оценка материала:

5.00 / 2
"Чекають на рускіх?": Зеленський закликав жителів прифронтових територій евакуюватися 5.00 5 2
Політика / Україна
07.06.2023 435
Еще материалы раздела «Україна»