НОВИНИ ДНЯ: Хто з військовозобов'язаних може законно відмовитися від повістки – пояснення юристки  Вибух військового вертольота у Придністров’ї: експерт прогнозує повну втрату боєздатності сепаратистів  На заході сніг та ожеледиця, на решті територій дощитиме: погода на 19 березня  Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленського  Британія радить Україні зосередитися на ударах по Криму та відкласти контрнаступ - Sunday Times  Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах: рецепт  Переговори з Росією: чому насправді США та Німеччина бояться поразки Путіна у війнівсі новини дня
06.06.2023 460

Том Купер. Війна в Україні, 6 липня 2023. Екоцид: теракт катастрофічного масштабу

У дописі про підрив дамби в Новій Каховці Купер не стримує емоцій і відкрито називає росію державою-терористом. Порівнює Новокаховську катастрофу з Чорнобильською, висміює реакції путін-пабліків на вчинок росіян. Дістається від нього і Заходу, який 20 років заплющував очі на дії путіна, а то й підтримував їх...

Майже 16 місяців я утримувався від «огульних» звинувачень росії. Намагався – і зараз намагаюся – не піддаватись емоціям. Серйозна аналітика будь-якої війни – як булка, з часом душа черствіє разом із нею. Треба бути стриманим, інакше можна легко сповзти у пропаганду. Але сьогодні вранці... ох... навіть я не можу не визнати, що ввх та його фсб успішно перетворили росію на країну-терориста.

Уночі орли варварів із тим уродом на чолі здійснили безпрецедентну терористичну атаку на Україну.

...крім того, що близько 23:00-23:30 Ту-35 з-понад Каспійського моря випустили 36 ракет Х-101 і Х-555 – із них 35 було збито...

...крім того, що росіяни обстріляли Харків з установок С-300 ракетами по балістичній траєкторії...

...близько 2:00 години ночі росіяни підірвали гігантську дамбу і ГЕС у Новій Каховці.

Наслідки цієї катастрофи годі описати словами. Їх неможливо до кінця передбачити. Може, якщо я порівняю цю трагедію з Чорнобилем 1986 року, хтось покиває з розумінням. Але навіть таке порівняння не може бути адекватним, бо цю ситуацію неможливо порівняти ні з чим. Тому не просіть мене пояснювати, хто виграє від підриву дамби. Коли масштаби трагедії доходять до рівня катастрофи, ніхто не може бути «у виграші».

Але цікаво простежити реакцію росіян на події в Новій Каховці.

Судячи з того, що кажуть російські чиновники (та їхні українські колаборанти), росіяни «намагалися підірвати невеликий фрагмент» дамби, а москва не попередила про це навіть гауляйтера Нової Каховки Володимира Лєонтьєва.

При цьому супер-турбо-мудрі військові генії в москві й де там іще не взяли до уваги той факт, що дамба вже сильно постраждала в перші місяці боїв, а вони ж понад рік її не ремонтували. І що на відміну від березня, коли рівень води був надзвичайно низький, внаслідок весняних дощів резервуар був наповнений майже до країв. Повнісінький. А це означає, що результати підриву також будуть максимально катастрофічні...

Коли дамбу було підірвано, росія не реагувала на це кілька годин: кому є діло до десятків тисяч людей, що живуть нижче за течією?

Хіба тільки десь о 6 годині ранку гауляйтер Лєонтьєв повідав, що історія про підрив ГЕС – це «нісенітниця»…

Аж десь через годину різноманітні путін-пабліки почали підхоплювати історію та ширити пояснення у стилі «взірвано лише невелику секцію греблі під час відступу російських збройних сил із правого берега Дніпра». Агов, ідіоти: якщо ви так вправно «розтрощили український контрнаступ», як ви про це писали вчора, то нащо ж відступати?

За іронією, приблизно в той самий час гауляйтер Лєонтьєв змінив платівку і почав казати, що «це українці обстріляли греблю», а згодом – що «це – серйозний теракт».

Так, ідіоти: це – теракт катастрофічного масштабу, і ви – росіяни – його замовники.

Відтоді половина російських соцмереж поринула у щасливий делірій: мовляв, затоплення може змити підрозділи ЗСУ, що розташувалися на островах нижче за течією, і вони тепер мусять мерщій евакуювати позиції… Інша половина пабліків уже взялася плодити фейки про «українську атаку» – ігноруючи повідомлення про те, що один із найкращих підрозділів ЗСрф, які несуть відповідальність за цю трагедію, а саме 1-й батальйон 203-ї мотострілецької бригади, стали першими ж жертвами водяних мас, які його змели, спричинивши загибель військових – і то масову.

… у той же час сьогодні вранці ЗСрф обстрілюють Херсон, ПКС закидають бомбами маршрути евакуації – чим заважають процесу…

… відповідно, всім стає очевидно: у російській федерації ніхто не витратив і 1 калорії на те, щоб подумати про можливі наслідки цих дій – навіть для них самих. Наочний приклад мислення у стилі «тож не діставайся ти нікому», ну і не забувайте: «усе йде за планом»...

***

У підсумку: путін та його посіпаки щойно спричинили масштабну екологічну катастрофу із абсолютно непередбачуваними – і жахливими – наслідками.

І зробили вони це після того, як їм все спускали з рук – або й безпосередньо допомагали – численні «контакти» на Заході впродовж добрих 20 років – включно із такими персонажами, як Ілон Масквіч, які вважають зображення такого штибу «проявом свободи слова».

FxleECuX0AANiC5

Покладу руку на серце: назвати таке «свободою слова» – ницо для будь-якої свідомої людської істоти. Абсолютно безвідповідальні бздури людини з манією величі, яка надалі заохочує путіна і, відповідно, теж частково несе відповідальність за катастрофи, такі як у Новій Каховці 6 червня 2023 року.

… але ж у світі комунізму для багатих усі «вони» – надто великі, щоб помилятися.

Джерело

Переклад: Антон Шигімага, Антоніна Ящук

Редакція: Антоніна Ящук

оригінал

Оценка материала:

5.00 / 1
Том Купер. Війна в Україні, 6 липня 2023. Екоцид: теракт катастрофічного масштабу 5.00 5 1
Колонки / Колонки / Блоги
06.06.2023 460
Еще колонки: Колонки / Блоги