НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Політика
Україна
08.06.2023 772

Вода в Криму пожовкла і смердить, а на Херсонщині гине флора і фауна: наслідки підриву дамби за першу добу

Вода змітає все на своєму шляху, а заодно змішується зі стічними водами та забруднюється хімічними речовинами.

bcf8c705f791b4a86a2c84586adb22aa_08.06.23

Внаслідок підриву Каховської ГЕС буде затоплено від трьох до семи десятків населених пунктів, і на людей чекають численні проблеми з підвезенням питної води. Під стрімкою стихією вже загинули десятки тварин, йдеться в ТСН.

Найбільша техногенна катастрофа в Європі. Російський злочин, який екологи порівнюють із вибухом атомної бомби чи аварією на АЕС.

ЗАТОПЛЕННЯ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ

В зоні затоплення - понад 70 населених пунктів, включно з Херсоном. Вода все ще прибуває, найбільше на окупований лівий берег Дніпра. Туди, де через відсутність зв'язку навіть неможливо оцінити масштаб руйнувань. Нижче за течією Дніпра люди знімають затоплені вулиці, як плавають дерева, альтанки і навіть будинки.

Каховська дамба затоплена, а біля неї у воді детонують міни окупантів. Що буде далі - змоделювати стихію без точних даних неможливо. Найгірший із сценаріїв - коли хвиля почне розтікатися річками Інгулець і Буг.

ЗМІНА ФЛОРИ Й ФАУНИ

“Нижнє Дніпро - це унікальна екосистема, це національний парк, це дніпровські острови, це т, що формувалося багато років”, - пояснює геолог Інституту геологічних наук НАН України Руслан Гаврилюк.

Місцевість вмить опиняється під водою разом із сотнями тварин. Люди на руках виносять і диких, і свійських тварин. На березі Херсона від води рятуються бобри, а на площі окупованої Нової Каховки біля адміністрації плавають лебеді. Можливо, це ті, що врятувалися із повністю затопленого зоопарку в Новій Каховці. Окрім них, ще качки - єдині, хто вижили і змогли порятуватися. Доля тисяч червонокнижних птахів і звірів - невідома. Як і тих, що залишилися в окупації великого заповідника "Асканія Нова". “Руйнування каховської дамби можна прирівняти до використання ядерної зброї. Йдеться про загибель тисяч тварин на цій території”, - кажуть зоозахисники.

А ще загибель унікальної херсонської фауни. Частина рослин затоплена, частина, ймовірно, отруєна. “У нас на станції в трансформаторах і турбінах було масло, 450 тонн. На сьогоднішній день те, що ми розуміємо, що ми бачимо, що 150 тонн потрапило в воду. Воно все буде йти, і буде шкода і птахам, і рибі, і все це буде йти нижче у Херсон і за Херсон”, - кажуть на станції.

Вода змітає все на своєму шляху, а заодно змішується зі стічними водами та забруднюється хімічними речовинами. “Все, що у вас вдома було - хімія, фарби - все буде в Дніпрі. Вигрібні ями, скотомогильники, кладовища. Наслідки фантастично негативні”, - підсумовують надзвичайники.

ПОДАЧА ВОДИ ДО ОКУПОВАНОГО КРИМУ

На відео з окупованого Криму вода пожовтіла й засмерділа - на це скаржаться в Керчі, Євпаторії та Джанкої. На півострові почалися проблеми з водопостачанням, в Керчі вже з’явився графік підвезення води. Наскільки її вистачить без водосховища - поки невідомо.

ПОШКОДЖЕНА СИСТЕМА ЗРОШЕННЯ

Каховська гребля тримала на собі найбільший об'єм води з усіх водосховищ на Дніпрі. Водою вона забезпечувала найпосушливіші райони півдня України. Робила це двома каналами: Каховським і Північно-Кримським, а також зрошувальними системами в Запорізькій та Дніпропетровській областях. Водосховище знищене, а отже, системи зрошення сухі й порожні. Під загрозою насамперед врожай, а ще робота великих промислових підприємств металургійної галузі.

“Підрив Каховської ГЕС росіянами – це удар по глобальній продовольчій безпеці, яку ворог хоче підірвати. Бо ця катастрофа вплине на систему зрошення на півдні України. Росіянам потрібен голод у країнах світу, зокрема, в Африці”, - пише керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Підрив дамби уже спровокував проблеми з водопостачанням навіть там, де не затопило. Відновленню гребля, за інформацією Укргідроенерго, не підлягає. Тож аби практично збудувати її заново, можуть піти від 1-го до 3-х років, і це за умови стрімкого звільнення територій від окупантів. Поки ж відсутність води - лише ланцюг невтішних прогнозів, долати які, звітує президент, Україна готова, і поки, насамперед Силами оборони, які роблять усе можливе, щоб швидше звільнити українські території.

Оценка материала:

5.00 / 2
Вода в Криму пожовкла і смердить, а на Херсонщині гине флора і фауна: наслідки підриву дамби за першу добу 5.00 5 2
Політика / Україна
08.06.2023 772
Еще материалы раздела «Україна»