НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Політика
Україна
08.06.2023 474

Повінь розшириться: в "Укргідроенерго" дали прогноз наслідків підриву Каховської ГЕС

Після підриву росіянами Каховської ГЕС рівень води продовжує зростати. Очікується, що в подальшому буде збільшуватися не висота підтоплень, а ширина.

_kahovka_pidtoplennya_stadion_t_me_novinach_2_650x410_08.06.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву генерального директора "Укргідроенерго" Ігоря Сироту під час телемарафону.

"Ми бачимо, що Каховське водосховище упало в рівні на 2,5 метри. В Херсоні підняття води на 5 метрів. Ще цю добу вона буде підійматися", - сказав він.

За його словами, рівень спрацювання в Каховському водосховищі дещо призупиняється: якщо вчора спостерігали спрацювання від 30 до 40 см, то сьогодні це 5-7 см.

"Це говорить про те, що спрацювання буде не за чотири доби, а все ж розтягнеться в часі. Воно вже не буде нести таких катастрофічних наслідків, але може розширятися. Тобто буде збільшуватися не висота підтоплень, а ширина",- додав Сирота.

Ситуація в Херсоні

Депутат Херсонської облради Сергій Хлань заявив, що найкритичніша ситуація в місті і найбільше підтоплений - мікрорайон Корабел. "Це Острів, як його називають серед людей. Там вода піднялася до трьох метрів і це найбільш затоплений район, який фактично опинився під водою. Також тривають підтоплення в районі Річпорту. Декілька вулиць там затоплено. Також підтоплено селище Антонівка", - розповів Хлань.

Він зазначив, що здебільшого місто Херсон знаходиться все ж таки на більш високих позиціях. "Тому можна сказати, що до 20% міста підтоплене", - додав Хлань.

Нагадаємо, російські військові підірвали дамбу Каховської ГЕС у Херсонській області 6 червня 2023 близько 3 години. Руйнування викликало масштабну повінь. Під загрозою затоплення перебувають до 80 населених пунктів, переважно на окупованій території.

За даними британської розвідки, дамба продовжить руйнуватися протягом наступних кількох днів, що призведе до нових повеней

Як повідомляло РБК-Україна, наукові розрахунки показують, що хвиля після підриву росіянами Каховської ГЕС сходитиме протягом двох днів. Максимальна висота підйому води становитиме 3 метри.

Оценка материала:

5.00 / 2
Повінь розшириться: в "Укргідроенерго" дали прогноз наслідків підриву Каховської ГЕС 5.00 5 2
Політика / Україна
08.06.2023 474
Еще материалы раздела «Україна»