НОВИНИ ДНЯ: В Україні у четвер прогнозують потепління до +20°  Лукашенко зламав версію Путіна про "втечу" терористів до України  Загроза наступу РФ на Харків: місцевий депутат про сили РФ у Бєлгородській та Курській областях  Синоптики потішили прогнозом погоди в Україні: наскільки потепліє  У Повітряних силах розповіли, чому росіяни зменшили інтервали між атаками на Україну  Охорона Кримського мосту зменшилась, він втратив один периметр оборони – речник ВМС ЗСУ  Я б не недооцінював ворога, проте ми їх обіграли по всіх ключових напрямках – Малюквсі новини дня
Політика
Україна
08.06.2023 1161

Відголоски підриву Каховської ГЕС відчує Одеса: хвиля з брудом із підтоплених стоків і цвинтарів прямує до моря

Екологи попереджають, що вся "зайва" прісна вода, яка стікатиме до Чорного моря, накоїть чимало біди.

38471de9737ebdf504a6bdd54d53d161_08.06.23

Після підриву росіянами дамби Каховського водосховища тисячі тонн прісної води ринуть у Чорне море. Велетенська хвиля вимила з природних фільтрів - заплав - токсичні речовини, у воду потрапили каналізаційні стоки, смітники, мазут, і це все зараз несе в море. Враховуючи течію, небезпечний бруд розіллється всією північно-західною частиною Чорного моря, йдеться в ТСН.

Курортний сезон вже друге літо поспіль в Одесі скасовано через війну та мінну небезпеку з моря, але цьогоріч вирішили зробити експеримент - від 15 червня планують відкрити декілька пляжів. Однак, коли суттєво підвищиться температура повітря, а відповідно і води, в акваторії моря неминучі згубні процеси. Через опріснення почнеться цвітіння небезпечних синьо-зелених водоростей. Таке раніше бувало через потужні зливи. Цього ж разу це буде значно масштабніше, водяна хвиля вимиває із природних фільтрів-заплав токсичні речовини, мазут, каналізацію і несе їх у море. Екологи вже говорять про спланований екоцид та збитки на мільйони. “ Потоком води всі ці протоки, сотні і тисячі тонн ґрунту, вони всі будуть змиті в морі, тому масштаб просто вражає. За вздовж береговою течією все узбережжя відчує на собі масштабне забруднення, скажімо, планетарного масштабу”, - підсумовує еколог Владислав Балинський.

Зараз вода у морі ще чиста і прохолодна, тому на пляжах багато відпочивальників, і люди навіть купаються. Фахівцям найближчими днями доведеться прискіпливіше моніторити море та частіше брати проби води. Якщо вона буде небезпечна, то і на дозволених пляжах купатися заборонять.

Нагадаємо, що рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується. У Міністерстві захисту довкілля й природних ресурсів роз'яснили, що може статися далі.

За зменшення рівня води до 14,5 метра - ми втратимо 14 відсотків експортного потенціалу української пшениці. Це станеться через проблеми зі зрошенням Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей.

Падіння в 14 метрів означатимуть, що Нікополь, Марганець та прилеглі населені пункти залишаться без питної води.

13,2 метра - становитимуть загрозу ядерній безпеці через припинення охолодження реакторів Запорізької АЕС.

За падіння води в 13,1 метра - мільйон українців будуть без питної води, розпочнеться масовий мор риби, птахів.

Екологічна катастрофа станеться, якщо рівень води впаде до 12,7 метра. “Хімікати, паливо, мастила, бактерії з чисельних скотомогильників - це все вимивається і забрудненими водами іде по території України до Чорного моря. Сюди ж потрібно додати затоплення вигрібних ям, мереж каналізацій, водовідведення чисельні руйнування, інші очисні споруди. Ми прогнозуємо і погіршення ґрунтів і, як наслідок, це позначиться на продовольчій безпеці, і на агропромисловому комплексі України”, - зазначила президентка асоціація професіоналів довкілля Людмила Циганок.

Оценка материала:

5.00 / 2
Відголоски підриву Каховської ГЕС відчує Одеса: хвиля з брудом із підтоплених стоків і цвинтарів прямує до моря 5.00 5 2
Політика / Україна
08.06.2023 1161
Еще материалы раздела «Україна»