<
НОВИНИ ДНЯ: Естонський генерал впевнений, що його країна здобула б перемогу у війні з Росією  Найближча ніч буде найхолоднішою: синоптикиня дала прогноз погоди на вихідні   Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температуравсі новини дня
Політика
Світ
08.06.2023 1441

Підрив Каховської ГЕС: в ISW пояснили, чому Росія зруйнувала дамбу

"Українські війська ще не проводили широкомасштабних наступальних операцій", наголосили в ISW.

4bd6489a012e35871eb74f0b296ea323_08.06.23

Американські аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що звинувачення Росії на адресу України у підриві Каховської ГЕС є абсурдними. Підрив був вигідний РФ, щоб підкріпити своєму суспільстві в інфопросторі "провали українських військових у так званому контрнаступі". Пише ТСН. 

Про це йдеться у свіжому світі ISW.

Втім, незалежні аналітики відкидають таке твердження Кремля, про що раніше заявляв речник російського президента Дмитро Пєсков.

"Таке пояснення неправдоподібне, оскільки українські війська ще не проводили широкомасштабних наступальних операцій", - наголосили в ISW.

Також американські аналітики піддали сумніву і заяву міністра оборони Росії Сергія Шойгу, який заявив, що українські війська "мають намір направити сили з Херсонського напрямку для підтримки "провальних" наступальних операцій в інших місцях і таким чином зруйнували дамбу, щоб завадити російським військам скористатися ослабленою українською обороною на правому березі Херсонської області". В ISW висловлювання російського міністра називають "безглуздими".

"Це пояснення також є неправдоподібним, тому що обмежені російські сили на східному (лівому) березі річки не становлять суттєвої загрози для західного (правого) берега, яка вимагала б великих українських сил для захисту", - підреслили аналітики.

"Російські офіційні особи, схоже, дедалі частіше намагаються негайно охарактеризувати українські наступальні зусилля як провал і, ймовірно, вирішили використати свої звинувачення проти України щодо дамби ТЕЦ, щоб посилити ці інформаційні зусилля", - підсумували в ISW.

Яка ситуація із підтоплення станом на ранок 7 червня

В Херсонській ОВА повідомили актуальну ситуацію щодо підтоплення через російський підрив Каховської ГЕС станом на 7 червня. Наразі затоплені 1852 будинки на правобережжі, а рівень води на Херсонщині збільшиться ще до 1 м. Очільник області Олександр Прокудін додав, щоо вночі почало підтоплювати Білозерську громаду, якої 6 червня вода ще не дісталася.

Зап інформацією місцевої влади, інтенсивність підтоплення зменшується, однак через значні руйнування дамби вода ще прибуватиме. За прогнозами місцевої влади, рівень води збільшиться ще в районі метра протягом наступних 20 годин.

Оценка материала:

5.00 / 3
Підрив Каховської ГЕС: в ISW пояснили, чому Росія зруйнувала дамбу 5.00 5 3
Політика / Світ
08.06.2023 1441
Еще материалы раздела «Світ»