<
НОВИНИ ДНЯ: Зеленський звернувся до лідерів країн ЄС: треба переграти Путіна в рішучості  Оладки з капустою: рецепт від Євгена Клопотенка  Розкрита одна з таємниць виникнення життя на Землі – дослідження  Виробник Iris-T анонсував передачу Україні ще однієї ЗРК найближчими тижнями  Російські кораблі створюють загрозу в Балтійському морі — очільник МЗС Швеції  Рецепт ніжного "Наполеону" з вишнею  Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних святвсі новини дня
Політика
Україна
09.06.2023 721

У скільки стане будівництво нової ГЕС на Херсонщині – Мінекономіки підрахувало

На відновлення дамби піде щонайменше п’ять років.

1baf63a91f9782de0d661c724d08bead_09.06.23

Після підриву Каховської ГЕС ціна будівництва нової може становити близько $1 млрд, оскільки йдеться не лише про встановлення нових гідроагрегатів, а і про відновлення цілісності величезної греблі. Пише ТСН. 

Про це повідомляє Міністерство економіки.

"Росія вкотре довела всьому світу, що вона терористична держава, адже підрив Каховської ГЕС тягне за собою екологічні, економічні наслідки, велику загрозу для радіаційної та харчової безпеки. Ціна будівництва нової ГЕС може становити близько $1 млрд. Лише на відновлення дамби піде щонайменше п’ять років, і кумулятивний ефект гуманітарних та екологічних наслідків підриву буде лише наростати", – прокоментувала міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Вона також зазначила, що внаслідок знищення окупантами дамби Каховської ГЕС можуть бути підтоплені 80 населених пунктів, знищено частину флори та фауни Херсонщини, кілька мільйонів людей можуть залишитися без питної води, під загрозою продовольча безпека, та інші катастрофічні наслідки.

"Світова спільнота має діяти максимально жорстко щодо Росії. Зараз Україні потрібна якомога швидша допомога в мінімізації та ліквідації наслідків підриву в інтересах усього людства. Перш за все йдеться про демонтування та будівництво з нуля цілого комплексу нової ГЕС. За попередніми підрахунками Міндовкілля та Держекоінспекції, збитки водним ресурсам завдано на 2 млрд грн. Сума тільки збільшуватиметься", – наголосила Юлія Свириденко.

Наразі вже створено штаб із ліквідації наслідків підриву Росією Каховської ГЕС під головуванням міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка.

Уряд виділив 120 млн грн Держагенству водних ресурсів для сталого забезпечення жителів Миколаєва питною водою та 845 млн грн для забезпечення питною водою жителів Херсонської, Запорізької, Миколаївської та Дніпропетровської областей. Також виділено 1,5 млрд грн для будівництва нових магістральних водогонів – аби забезпечити Кривий Ріг, Нікополь і Марганець питною водою.

Нагадаємо, внаслідок підриву Каховської ГЕС рівень води сягне критичної позначки протягом наступних 20 годин.

Оценка материала:

5.00 / 1
У скільки стане будівництво нової ГЕС на Херсонщині – Мінекономіки підрахувало 5.00 5 1
Політика / Україна
09.06.2023 721
Еще материалы раздела «Україна»