НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Політика
Світ
08.06.2023 432

Російська еліта не вірить, що Путін переможе у війні − Bloomberg

Російську еліту охоплює дедалі похмуріший настрій щодо перспектив Путіна у війні, причому навіть найбільш оптимістичні бачать «замороження «конфлікту» як найкращий доступний вихід для Кремля. Багато хто з політичної та бізнес-еліти втомився від війни і хоче її зупинити, хоча й сумнівається, що Путін припинить бойові дії. Ніхто не бажає протистояти йому, та абсолютна віра в лідерство похитнулася.

Про це з посиланням на власні анонімні джерела пише Bloomberg.

«Еліти зайшли в глухий кут: вони бояться стати цапами відпущення за безглузду війну», — сказав Кирило Рогов, колишній радник російського уряду, який залишив країну після вторгнення і зараз очолює Re: Russia, аналітичний центр у Відні. «Дійсно дивно, наскільки поширеною серед російської еліти стала думка про шанс, що Путін не виграє цю війну».

Зростаюче розчарування, ймовірно, посилить гру звинувачень щодо відповідальності за невдале вторгнення, яке вже спричинило гострі громадські розбіжності між націоналістами жорсткої лінії та Міністерством оборони Росії.

У зв’язку з тим, що Кремль зіткнувся з українським контрнаступом, який підтримується мільярдною збройовою допомогою зі США та Європи, серед російських чиновників низькі очікування будь-яких значних успіхів на полі бою після зими, коли сили Москви досягли незначного прогресу та зазнали величезних втрат.

Катастрофічний прорив гігантської дамби в Україні у вівторок, у якому Київ звинуватив Росію, ще більше ускладнив ситуацію, оскільки паводкова вода прокотилася по частинах зони конфлікту. Росія свою відповідальність заперечує.

Атаки всередині РФ посилюють відчуття незахищеності, включаючи нещодавні найбільші удари безпілотників по Москві з початку війни. Бойові дії поширилися на Білгородську область, що межує з Україною, підриваючи імідж Путіна як гаранта безпеки Росії.

"Київ за три дні" триває вже 16-й місяць

Навіть ті, хто підтримує вторгнення та хочуть посилити боротьбу проти України, піддалися зневірі щодо перспектив Росії у війні, яка мала завершитися за кілька днів і зараз триває 16-й місяць. Націоналісти на чолі з Євгеном Пригожиним, засновником групи найманців Вагнера, лютують проти міністра оборони Сергія Шойгу та головнокомандувача російської армії Валерія Герасимова за військові провали, оскільки вони наполягають на повномасштабній мобілізації та воєнному стані, щоб запобігти потенційно катастрофічній поразці.

«Було занадто багато великих помилок», — сказав Сергій Марков, політичний консультант із тісними зв’язками з Кремлем. «Давно були очікування, що Росія візьме під контроль більшу частину України, але ці очікування не виправдалися».

Путін і його високопосадовці наполягають, що Росія переможе, навіть якщо вже не зовсім зрозуміло, що буде вважатися перемогою після того, як її армія не змогла захопити Київ на початку війни. Водночас немає жодних ознак виклику його лідерству з його оточення.

За словами чотирьох людей, які знайомі з ситуацією, більшість представників еліти схиляють голову й продовжують свою роботу, впевнені, що не можуть вплинути на події. П'ятеро людей заявили, що Путін не демонструє жодних ознак бажання припинити війну.

Державні ЗМІ пояснюють неодноразові суперечливі  дії тим, що нагнітають повідомлення про те, що Росія веде війну за допомогою проксі-утворень  в Україні проти США та їхніх союзників з Організації Північноатлантичного договору, хоча саме Путін ініціював неспровоковане вторгнення в лютому 2022 року.

Кремль запровадив найжорстокіші репресії за десятиліття, щоб карати тюремним ув’язненням навіть за незначне інакомислення. Російський середній клас, який протягом останнього десятиліття був основою підтримки опозиції до правління Путіна у великих містах, був змушений мовчати або покинув країну під час найбільшої хвилі еміграції з 1990-х років після розпаду Радянського Союзу.

Наразі опитування показують, що більшість звичайних росіян продовжують підтримувати Путіна, який змішав ностальгію за радянською епохою з імперським минулим Росії, стверджуючи, що він захищає інтереси країни та повертає історичні землі, анексувавши території східної та південної України.

Тим не менш, занепокоєння може знову виникнути після різкого зростання бунту минулої осені, коли Путін оголосив про призов 300000 резервістів. Опитування 19-21 травня серед 1500 росіян, проведене соціологічною компанією FOM, показало, що 53% вважають, що їх сім'я та друзі перебувають у тривожному настрої, що на 11 процентних пунктів більше з квітня та є найвищим за майже чотири місяці.

Минулого тижня Пригожин відвідав російські міста, попереджаючи про «важку» війну, яка може тривати роками, виступаючи за воєнний стан і повну мобілізацію. Минулого місяця в інтерв’ю він сказав, що Росія ризикує революцією, подібною до тієї, що була в 1917 році, через розкол між кремлівською елітою та простими росіянами, чиї діти «повертаються в цинкових трунах» з України.

Правляча партія «Єдина Росія» почала розслідування після того, як високопоставлений депутат Держдуми Костянтин Затулін заявив на форумі, що вторгнення не досягло жодної із заявлених цілей, повідомляють «Ведомости» в понеділок. «Давайте якось викрутимося», – сказав Затулін.

Костянтин Малофєєв, російський православний націоналіст, який прихильник Путіна, хоче, щоб Росія продовжувала воювати, тому що «Українська держава має припинити існування». Він відкидає будь-які розмови про припинення вогню, хоча він сказав, що багато хто з правлячої еліти, включаючи "величезну кількість" бізнесменів, підтримають нещодавню мирну ініціативу Китаю, яка передбачає перемир'я.

«Вони кажуть, що підтримують спеціальну військову операцію, але насправді вони проти», — сказав Малофєєв, мультимільйонер, який також спонсорує добровольчі сили, які воюють в Україні. «Через шість місяців ми матимемо явну перевагу у виробництві боєприпасів і снарядів і будемо готові йти в атаку».

Звісно, у Росії все ще є величезні ресурси для боротьби. Її війська окопалися на лінії фронту на сході та півдні України, а українська протиповітряна оборона була зайнята, оскільки російські ракети та безпілотники обрушувалися на країну протягом останнього місяця.

Україна виключає вирішення конфлікту, за якого Росія окупує будь-яку її територію, оскільки вона починає контрнаступ, який готувався місяцями.

«Настав час повернути те, що є нашим», — заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у Telegram 27 травня.

Кінця війни не видно

Оскільки кінця війни не видно, російські чиновники та магнати-мільярдери знають, що їм загрожують потенційно роки міжнародної ізоляції та поглиблення залежності від Кремля, оскільки Путін змушує бізнес підтримувати військові дії та забороняє тим, хто його оточує, залишати свої посади.

Вони та їхні родини постраждали від заморожування активів і заборони на поїздки відповідно до санкцій США та Європи, що також зробило російську економіку однією з найбільш санкційних у світі, що призвело до десятиліть інтеграції в глобальні ринки.

«Офіційні особи пристосувалися до ситуації, але ніхто не бачить світла в кінці тунелю – вони песимістично дивляться в майбутнє», – сказала Олександра Прокопенко, колишня російська журналістка та радник центрального банку, яка зараз є іноземним науковцем у Берлінський євразійський центр Carnegie Russia. «Найкраще, на що вони сподіваються, це те, що Росія програє без принижень».

Оценка материала:

5.00 / 2
Російська еліта не вірить, що Путін переможе у війні − Bloomberg 5.00 5 2
Політика / Світ
08.06.2023 432
Еще материалы раздела «Світ»