<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепловсі новини дня
Бізнес
Економіка
08.06.2023 344

В Україні перестали знижуватися реальні зарплати — НБУ

Реальні зарплати в Україні припинили знижуватися — це відбувається на тлі посилення конкуренції за робочу силу.

Також доходи домогосподарств підтримують індексація пенсій і виплати у бюджетному секторі. Про це йдеться в Макроекономічному та монетарному огляді НБУ за червень 2023 року.

«Посилення конкуренції за робочу силу може тиснути на зарплати у бік збільшення, насамперед у реальному секторі», — зазначили у НБУ.

«Реальні зарплати (з урахуванням інфляції, — ред.) у приватному секторі на тлі низької бази порівняння практично припинили падіння, що разом з індексацією пенсій і виплатами у бюджетному секторі підтримало доходи домогосподарств», — йдеться в огляді.

Водночас, зазначають в НБУ, подальше зростання зарплат стримується складним фінансовим станом підприємств та високим рівнем невизначеності.

У другому кварталі 2023 року, згідно з опитуванням Європейської Бізнес Асоціації серед малого та середнього бізнесу, більшість компаній (62%) повністю виплачували зарплати. 32% заявляли про відсутність фінансових резервів, 16% - звільняли працівників. Серед великих міжнародних компаній, за даними ЄБА, повністю виплачували зарплату 90%, а фінансові резерви відсутні лише у 5% компаній.

Водночас, з огляду на дефіцит робочої сили, більшість підприємств (91%) не планують змін у кількості працівників, — показало опитування Інституту економічних досліджень.

«Це свідчить про стабілізацію зайнятості, втім на значно нижчому рівні, ніж до повномасштабної війни», — додали в НБУ.

Оценка материала:

5.00 / 1
В Україні перестали знижуватися реальні зарплати — НБУ 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
08.06.2023 344
Еще материалы раздела «Економіка»