<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Не лише Patriot. У Повітряних силах розповіли, поставок яких засобів ППО чекає Україна  У Севастополі на ремонті стоять три великі десантні кораблі РФ  "Лінива" паска без вимішування тіста: рецепт, який вдасться у будь-кого  Коли закінчується навчальний рік у школах 2024 року: Міносвіти назвало дату початку літніх канікул  В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, сигаретами та пальним  У російській армії рекордне дезертирство з початку війни, - британська розвідкавсі новини дня
Політика
Світ
09.06.2023 590

Підрив Каховської ГЕС: Білий дім заявив про відповідальність Росії за руйнування

В американській адміністрації наголосили, шо саме росіяни несуть відповідальність за руйнування, спричинені цією війною.

f756464c10681dd4399bb6e4beedcd2f_09.06.23

США надалі оцінюють ситуацію з підривом Каховської ГЕС, однак вже зараз Білий дім покладає відповідальність за руйнування на Росію. Пише ТСН. 

Про це речниця Білого дому Карін Жан-П’єр заявила на брифінгу.

Вона запевнила, що США допоможуть українському народові щодо наслідків підриву Каховської ГЕС.

"Ми продовжуємо оцінювати, що сталося. Ми справді спілкуємося з українцями. Руйнування і спустошення, які ми бачимо, розбивають серце. Ми зробимо все можливе, щоб допомогти народу України", – сказала Жан-П’єр.

Вона наголосила, що дамба Каховської ГЕС "була під контролем Росії" після повномасштабного вторгнення до України, тож "вони (окупанти – ред.) несуть відповідальність за руйнування, спричинені цією війною".

"Ми зробимо все можливе, щоби підтримати народ України в цей важкий час", – знову наголосила речниця Білого дому.

Реакція світу на підрив Каховської ГЕС

Хоча Каховську ГЕС підірвали російські окупанти, адже станція перебувала під їхнім контролем ще від початку вторгнення і була підірвана зсередини, дехто у світі ще має в цьому сумнів та заявляє про необхідність розслідування. Зокрема, одразу низка поважних західних медіа опублікували новину про те, що Київ і Москва звинувачують у підриві ГЕС одне одного. Голова МЗС України Дмитро Кулеба наголосив, що це ставить факти і пропаганду в один ряд.

Голова євродипломатії Жозеп Боррель та єврокомісар із питань гуманітарної допомоги Янез Ленарчич назвали підрив Каховської ГЕС новим виміром російських звірств.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що руйнація української ГЕС "відповідає тому, як Путін" веде цю війну".

Президент Євроради Шарль Мішель заявив про шок від безпрецедентної атаки на дамбу.

Засудив атаку і генсек НАТО Єнс Столтенберг: "Це обурливий акт, який ще раз демонструє жорстокість війни".

Президент США Джо Байден, коментуючи підрив ГЕС, заявив: "Ми не залишимо. Ми допоможемо Україні".

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що його держава "засуджує цей жахливий акт, який ставить під загрозу населення".

Водночас у Китаї лише вкотре закликали "всі сторони" до політичного врегулювання "кризи" в Україні.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запропонував президентові України Володимиру Зеленському створити міжнародну комісію з розслідування вибуху на Каховській ГЕС, включивши до неї експертів із Росії.

В ООН назвали підрив станції "наслідком російського вторгнення до України", однак не вказали прямо на винуватість РФ. В організації сказали що не мають "доступу до незалежної інформації, щоб перевірити, як катастрофа сталася".

Оценка материала:

5.00 / 2
Підрив Каховської ГЕС: Білий дім заявив про відповідальність Росії за руйнування 5.00 5 2
Політика / Світ
09.06.2023 590
Еще материалы раздела «Світ»