<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепловсі новини дня
Бізнес
Економіка
09.06.2023 435

Обмінники отримають попередження за відмову приймати "зношені" доларові купюри

Фінансовий комітет Верховної ради заслухав керівництво Національного банку України щодо масових звернень громадян про додаткові комісії при обміні валюти. Такі порушення є підставою для позбавлення ліцензій.

6___502_650x410_09.06.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову Комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева в Telegram.

"Відверто шокований масовістю звернень щодо додаткових комісій при обміні валюти, безпідставно кваліфікованої обмінниками як зношена. Менш ніж за добу понад 400", - написав він.

За його словами, велика кількість скарг стосується і порушень з боку державних банків. Поряд з цим більша кількість скарг на нелегальні обмінники.

"Обговорили з керівництвом Нацбанку. Державні банки та фінансові компанії днями отримають жорсткі попередження про неприпустимість такої поведінки. Для тих, хто не зрозуміє - за попередженнями підуть санкції", - написав він.

Критерії зношеності

Як зазначив депутат, купюра може не прийматися обмінниками, якщо є значно зношеною або пошкодженою. Це такі купюри, як:

  • 1) заламіновані банком;
  • 2) розірвані (розрізані) на дві частини, на яких немає хоча б одного серійного номера, і загальна площа цих частин є не меншою, ніж 55% початкової площі банкноти;
  • 3) розірвані (розрізані) на три або більше частин, уключаючи склеєні;
  • 4) пошкоджені під час надзвичайного режиму;
  • 5) з дефектами виробника;
  • 6) із забрудненнями, плямами, написами (площею кожні понад 400 мм. кв.).

"Всі інші купюри обмінники зобов'язані приймати без жодних доплат. При цьому, критерії для зношеності НБУ перегляне в бік пом'якшення. За прийняття зазначених купюр не може братися додаткова комісія або застосовуватися інший курс", - додав Гетманцев.

Голова фінансового комітету Ради пояснив, що у випадку порушення слід звертатися до НБУ онлайн або на електронну пошту, використовуючи спеціальну форму.

"Не треба мовчати. Такі порушення є підставою для позбавлення ліцензій", - додав він.

Нагадаємо, в Україні значно зріс попит на готівковий євро. Обсяг готівкової іноземної валюти, яку банки ввезли до України у квітні 2023 року, становив 812 млн доларів, що на 42 млн доларів більше, ніж у березні. При цьому різко зріс обсяг готівкового євро: з 2 млн євро до 41 млн євро.

Оценка материала:

5.00 / 2
Обмінники отримають попередження за відмову приймати "зношені" доларові купюри 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
09.06.2023 435
Еще материалы раздела «Економіка»