<
НОВИНИ ДНЯ: Портников назвав причини, чому США нарешті проголосували за допомогу Україні  Байден у розмові з Зеленським дав дві важливі обіцянки: чого чекати Україні  В Україну повертається тепло - 23 квітня вдень уже буде до +21°  Погодний апокаліпсис: Україну накрив потужний циклон, що це означає  Швидкісний режим на дорозі: поліція нагадала про штрафи та пояснила, як їх уникнути  Чи буде початок квітня теплішим за останній місяць весни: метеорологиня про погоду у травні  "Не хвилюйтесь, точно будуть": посол Данії сказав, коли Україна отримає F-16всі новини дня
Політика
Україна
09.06.2023 512

Мор риби, відсутність питної води та отруєний ґрунт: підрив Каховської ГЕС може змінити екобаланс назавжди

Без Каховського водосховища постраждають не лише аграрії.

fdd78ddfcfa8c90435252f091244c003_09.06.23

Підрив Росією Каховської ГЕС — безумовно, найбільша техногенна катастрофа за останні десятиліття. Підрив дамби матиме катастрофічні наслідки для екології та сільськогосподарських угідь. Пише ТСН. 

Видання The Washington Post проаналізувало екологічні наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС. І хоча всі ці дані й прогнози є попередніми, опитані виданням експерти змальовують похмуру картину.

Частину наслідків ― мор риби у змілілому водосховищі ― можна спостерігати вже сьогодні. Менш очевидне те, що в намулі з дна Каховського водосховища десятиліттями зберігалися різні токсини і навіть потенційно радіоактивні частки від часів аварії на ЧАЕС.

"Тепер є чималі шанси, що вони забруднять воду й території нижче за течією. Також паводок забруднить південь Херсонщини хімікатами з полів та промислових підприємств, які наразі затопило водою. Якою буде ця суміш і як вона відобразиться на здоровʼї людей і тварин, зараз годі прогнозувати", - кажуть експерти.

Іншим наслідком є те, що для значної кількості населення зникне можливість отримувати питну воду звичним шляхом ― із водозаборів Дніпра. Це можна компенсувати викачуванням підземних вод, але досить швидко ці джерела спорожніють, кажуть опитані WP екологи ― зокрема, з української громадської організації "Екодія". Принаймні, забракне води для поливу полів.

Крім того, внаслідок затоплення до води потраплять токсини з вигрібних ям, каналізації та інші хімічні речовини, які були або в землі, або зберігались на затопленій території.

Окрема проблема ― міни, яких чимало і з тимчасово окупованого боку Дніпровського узбережжя, і з вільного.Найімовірніше, українські та російські військові мали карти встановлених мін. Тепер ці карти нерелевантні, й розміновувати території буде значно складніше.

Зменшення кількості води у Каховському водосховищі знищить багато місць нересту риби ― хоча її може побільшати в нижній течії Дніпра. Також під загрозою знищення екосистеми Олешківських пісків і Кінбурнської коси.

Під загрозою перебували тварини та заповідник "Асканія-Нова". В організації Uanimals повідомили про загибель усіх тварин, крім качок та лебедів, які перебували на території зоопарку "Казкова діброва" в Новій Каховці.

Нагадаємо:

6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС.

За попередніми оцінками, на Херсонщині затоплено орієнтовно десять тисяч гектарів сільськогосподарських земель на правобережжі. В декілька разів більше — на лівому березі області, який зараз перебуває під окупацією.

Президент України Володимир Зеленський заявив на пресконференції, що буде затоплено від 35 до 85 населених пунктів Херсонської області.

"Ми розуміємо, що будуть великі проблеми щодо підвозу питної води. Будуть великі проблеми з питною водою навіть там, де не затоплено. В усьому регіоні: в Дніпропетровському, Запорізькому і Херсонському, авжеж", — сказав він.

Експерти оцінюють можливий новий проєкт ГЕС на місці зруйнованої Каховської ГЕС у суму понад 1 млрд доларів.

Оценка материала:

5.00 / 1
Мор риби, відсутність питної води та отруєний ґрунт: підрив Каховської ГЕС може змінити екобаланс назавжди 5.00 5 1
Політика / Україна
09.06.2023 512
Еще материалы раздела «Україна»