<
НОВИНИ ДНЯ: Тихий співагресор Росії: чотири основні сценарії загроз з боку Лукашенка та Білорусі  Куди зник Путін: майор ЗСУ здивував прогнозом  Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецепт  Корисна і соковита шаурма: як приготувати смачний перекус вдома  В Україні 24 квітня дощі та сильний вітер, на півдні до + 24°  В Україні можна отримати водійські права ще до повноліття, але є нюанс  Нафтопереробка в РФ впала до майже річного мінімуму через дронові атаки, - Bloombergвсі новини дня
Політика
Світ
10.06.2023 1206

В НАТО розробили план на випадок ядерної катастрофи на ЗАЕС

Наразі в НАТО не хочуть спекулювати на темі подій навколо ЗАЕС.

7544368c7e639fc835b1474b128380e9_10.06.23

У НАТО є розроблений план на випадок ядерної катастрофи на Запорізькій АЕС у зв’язку з повномасштабною війною в Україні. Пише ТСН. 

Про це заявила помічниця генерального секретаря НАТО з публічної політики Байба Браже в інтервʼю ЄП.

Вона зазначила, що не хоче спекулювати на темі подій навколо ЗАЕС, зокрема, через підрив росіянами Каховської ГЕС, що поставило під загрозу охолодження ядерних реакторів.

"Є чітке пояснення МАГАТЕ та заява генерального секретаря Гроссі про те, що зараз на цій атомній станції є достатньо води для охолодження на наступні декілька місяців. Тому зараз важливо використати цей час, щоб підготуватися до всіх можливих позаштатних ситуацій і забезпечити відсутність ризику нової катастрофи", – сказала вона.

Браже зазначила, що НАТО є оборонним блоком, який перш за все опікується колективною обороною країн-членів та їхнього населення.

"Тому нам потрібні плани захисту, які будуть виконуватися, для яких є достатні перевірені сили – і військові, і цивільні. Адже НАТО – це не лише військові. Я це все розповідаю, щоб пояснити: звичайно ж, у НАТО є необхідні плани", – додала вона.

Помічниця генсека додала, що Альянс "дуже уважно ставиться" до того, аби утриматися від спекуляцій на ядерній тематиці, оскільки питання ядерного стримування "викликає певні занепокоєння в суспільстві".

Нагадаємо, раніше Байба Браже заявила, що Україна є одним із найважливіших партнерів НАТО і неодмінно стане одним із членів Альянсу, це питання вже вирішене.

Крім того, ми раніше інформували, що президент Володимир Зеленський розповів, що він очікує від саміту голів держав та урядів членів НАТО, який відбудеться у Вільнюсі 11 і 12 липня 2023 року, офіційних гарантіїй безпеки.

Оценка материала:

5.00 / 3
В НАТО розробили план на випадок ядерної катастрофи на ЗАЕС 5.00 5 3
Політика / Світ
10.06.2023 1206
Еще материалы раздела «Світ»