НОВИНИ ДНЯ: Саміт миру у Швейцарії: Портников попередив про "пастку" Китаю для України  Секретар РНБО України назвав умови для перевороту проти Путіна  Україна зможе бити за лінією фронту: Норвегія обіцяє значну кількість F-16 із найновішим озброєнням  Синоптик прогнозує заморозки в Україні: де та коли буде "мінус"  Секретар РНБО відповів на заклик США не бити по НПЗ в Росії  Весна дійшла до піку і повернула на зиму: які сюрпризи готує погода  Зливи з грозами, а у Карпатах до 0 градусів: прогноз погоди на тижденьвсі новини дня
Політика
Світ
10.06.2023 488

Інформаційна війна. У Міноборони пояснили, чому РФ вкидує фейки та як провокує Україну

Росія може розповсюджувати дезінформаційні та провокаційні повідомлення, щоб змусити Україну спростовувати їх та видавати якомога більше даних про себе.

_viyskovi_gettyimages_1242431286_20_650x410_10.06.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заступницю міністра оборони Ганну Маляр.

"Війна не буває без втрат. Найстрашніші, але неминучі втрати - це люди. І на жаль, ще не створили військову техніку, яку неможливо знищити", - написала вона.

Маляр зауважила, що сучасні війни проходять у двох вимірах - реальному та інформаційному. При цьому в останньому бої не менш запеклі. У них теж є певні задачі, правила та закони.

Так, будь-яка сторона збройного конфлікту хоче показати втрати противника і засекречує свої втрати під час активної фази бойових дій.

Вона також пояснила, чому це робиться: адже чим більше відкрито інформації про противника, тим простіше прорахувати його спроможності та плани.

"Крім розвідки, а в росіян вона зараз дуже ускладнена на нашій території, є ще способи витягування потрібної інформації через вкидування в інфопростір провокацій", - зазначила заступниця міністра.

Таким чином можна змусити іншу сторону видати якомога більше даних про себе. Зокрема, через спонукання до виправдання та спростувань.

Для цього й закидуються дуже завищені цифри в очікуванні, що ми, обурюючись, почнемо спростовувати і видамо якусь інформацію чи непрямі орієнтири на них.

З цією ж метою й закидується дезінформація про зникнення головнокомандувача чи інших командувачів - в очікуванні коментарів та спростувань з демонстрацією на фото та відео локацій - де ж вони насправді.

"Тому, треба розуміти, що ми інформацією теж воюємо, як і ворог", - додала Маляр.

Російські фейки про Україну

Російські пропагандисти постійно поширюють дезінформацію про українську владу та військове командування.

Зокрема, росіяни запускали фейк про зникнення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, а потім писали про нібито його поранення. Згодом сам Залужний розвінчав фейк про своє "тяжке поранення".

Маляр пояснювала, що таким чином РФ намагається підірвати психологічну стійкість та єдність українців.

Оценка материала:

5.00 / 1
Інформаційна війна. У Міноборони пояснили, чому РФ вкидує фейки та як провокує Україну 5.00 5 1
Політика / Світ
10.06.2023 488
Еще материалы раздела «Світ»