<
НОВИНИ ДНЯ: Реновація житла: в Україні планують розв'язати проблему "хрущівок"  На саміті миру у Швейцарії розроблятимуть спільну позицію щодо початку переговорів з РФ – ОП  Дефіциту ATACMS не буде: чи це правда і скільки таких ракет є у США  Дощі та зниження температури: якою буде погода в Україні наступного тижня  У Генштабі пояснили, кому необов'язково йти до ТЦК  Ветеран війни назвав головну проблему, яка стримує мобілізацію в Україні  На Великдень українцям прогнозують до +25°всі новини дня
Політика
Світ
11.06.2023 396

Росія отримала від Ірану сотні бойових безпілотників – Білий дім

Удари держави-агресорки по Україні із застосуванням іранських дронів-камікадзе свідчать про поглиблення російсько-іранського військового партнерства.

524345dedbe3a43e8b3eac434bb2d885_11.06.23

Бойові безпілотники іранського виробництва були переправлені через Каспійське море, а потім використані російськими військами проти України. Йдеться про сотні таких БпЛА. Пише ТСН. 

Про це заявив у п’ятницю, 9 червня, речник Білого дому Джон Кірбі, повідомляє Reuters.

“Останніми тижнями Росія використовувала іранські БпЛА, щоб завдати ударів по Києву та тероризувати українське населення, і російсько-іранське військове партнерство, схоже, поглиблюється”, - йдеться у його заяві.

Кірбі також сказав, що США мають інформацію про те, що Росія отримує від Ірану матеріали, необхідні для будівництва заводу з виробництва безпілотників, який може повністю запрацювати на початку 2024 року.

“Ми публікуємо супутникові знімки запланованого розташування цього заводу з виробництва БпЛА в російській особливій економічній зоні Алабуга”, - сказав він.

За словами Кірбі, співпраця у військовій сфері між Іраном і Росією відбувається в обох напрямках, зокрема Іран вимагав від Росії військового обладнання на мільярди доларів, включно з гелікоптерами та радарами.

“Росія пропонувала Ірану безпрецедентну співпрацю в галузі оборони, зокрема щодо ракет, електроніки та протиповітряної оборони”, - сказав він.

Кірбі наголосив, що таке повномасштабне оборонне партнерство “завдає шкоди Україні, сусідам Ірану та міжнародному співтовариству”.

“Ми продовжуємо використовувати всі наявні в нашому розпорядженні інструменти, щоб викрити та зруйнувати цю діяльність, зокрема шляхом надання інформації громадськості – і ми готові зробити більше”, - попередив речник Білого дому.

Кірбі нагадав, що передавання дронів є порушенням правил ООН, і США будуть прагнути притягнути обидві країни до відповідальності.

"Ми продовжимо запроваджувати санкції проти суб'єктів, причетних до передавання іранської військової техніки Росії для використання в Україні", - сказав він.

Речник Білого дому підкреслив, що США прагнуть “допомогти компаніям та іншим урядам краще зрозуміти ризики, пов’язані з іранською програмою БпЛА та незаконною практикою, яку Іран використовує для закупівлі компонентів для неї”.

Як повідомлялося раніше, у січні 2023 року Вашингтон запровадив санкції проти постачальників іранських БпЛА, які використовувалися для атаки на цивільні об'єкти в Україні.

Нагадаємо, протягом травня 2023 року Росія запустила понад 300 іранських безпілотників Shahed по Україні. За даними західної розвідки, це найбільш інтенсивне використання БпЛА на сьогодні.

Оценка материала:

5.00 / 1
Росія отримала від Ірану сотні бойових безпілотників – Білий дім 5.00 5 1
Політика / Світ
11.06.2023 396
Еще материалы раздела «Світ»