<
НОВИНИ ДНЯ: Уникнути вручення повістки більше не вдасться: Кабмін затвердив нові правила  У Пентагоні розповіли про катастрофічні наслідки атак українських БПЛА по НПЗ у Росії  Зеленський оцінив перспективи нового контрнаступу ЗСУ і назвав умову  В Україні 19 травня утримається суха погода, вдень до +24°  Політолог пояснив, чому Китай буде й надалі підтримувати Путіна  У Польщі змінюють виплати для біженців: що потрібно знати українцям  Закон про мобілізацію набув чинності: оновлення даних, штрафи, конфіскація авто, відстрочка, ВЛК – всі зміни від 18 травнявсі новини дня
Політика
Росія
11.06.2023 367

Санкції дотисли: російські олігархи не можуть витратити зароблені мільярди – Bloomberg

Магнати страждають через обмеження.

ebcca4ae7fe205f53a4c49fdcb65ca91_11.06.23

Група найбільших російських олігархів отримує мільярди доларів дивідендів навіть в умовах санкцій через війну Росії проти України, але справа в тому, що витрачати їх нікуди.

Про це пише Bloomberg. Пише ТСН. 

За даними Bloomberg Billionaires Index, п’ять мільярдерів у нафтовій, нікелевій промисловості та виробництві добрив є найбільшими одержувачами дивідендів у рф, отримавши від своїх компаній приблизно 10 мільярдів доларів від початку 2022 року.

Однак ці олігархи все ще відчувають на собі ефект санкцій, коли шукають, де витратити свої доходи. Їхня ізоляція від решти світу підстьобує інвестиції в місцеві фірми, які мільярдери раніше не розглядали, і показує, як російська еліта пристосовується до післявоєнної реальності.

Зокрема, співзасновник ПАТ "Лукойл" Вагіт Алекперов претендує на багатомільярдний контрольний пакет акцій Яндекса, повідомили минулого місяця люди, знайомі з питанням, що знаменує собою перші великі інвестиції магната в сектор, не пов’язаний із нафтою.

Інший приклад — найбагатша людина в Росії і найбільший акціонер гірничодобувного гіганта ПАТ ГМК "Норильський нікель" Володимир Потанін. Магнат зайнявся фінансами, купивши 35% акцій TCS Group Holding Plc, більш відомого як "Тінькофф Бан", однієї з провідних російських фінтех-компаній. Він також придбав ПАТ "Росбанк" у Societe Generale SA через свою холдингову компанію Інтеррос і разом з Алекперовим є одним із претендентів на купівлю Яндекса.

Раніше повідомлялося, що падіння російської економіки ще сильніше, ніж за часів пандемії COVID-19, а в майбутньому воно лише погіршиться. Президент РФ Володимир Путін почав повільно, але впевнено руйнувати економіку, позбавивши свою країну головного ринку збуту енергоресурсів.

За даними видання Bloomberg Economics, війна в Україні продовжуватиме розоряти російську економіку, і до 2026 року вона втратить 190 мільярдів доларів.

"Протягом 2023 року на 0,5 процентних пункти може скоротитися зростання приватного сектору. Причина — у відправленні чоловіків із підприємств на війну. Ще сильніша війна позначиться на демографії: населення працездатного віку в Росії може зменшитися на 6,5% протягом наступного десятиліття", — пише видання.

Оценка материала:

5.00 / 2
Санкції дотисли: російські олігархи не можуть витратити зароблені мільярди – Bloomberg 5.00 5 2
Політика / Росія
11.06.2023 367
Еще материалы раздела «Росія»