Життя та Стиль
Суспільство
Котлети в духовці: як приготувати, смачні рецепти
Більшість смажить котлети на сковороді. Але цю страву можна зробити кориснішою для здоров'я, якщо приготувати її в духовці.
Тут головне - запам'ятати кілька важливих порад. Як запекти котлети в духовці - пише ТСН.ua.
Запечені котлети в духовці - смачна, поживна і корисна їжа. Така страва менш калорійна в порівнянні зі смаженими на сковороді, адже готується не на олії. Однак, потрібно пам'ятати деякі особливості приготування.
Як запікати котлети в духовці: температура
Тут все залежить від виду котлет у духовці, особливо від того, яке саме м'ясо ви використовуєте для їхнього приготування:
- свинина, яловичина, телятина - від 170 до 180 градусів;
- курятина - від 170 до 180 градусів;
- риба - від 160 до 190 градусів.
Зверніть увагу, що вище зазначається оптимальна температура запікання, але духовку спочатку потрібно прогріти до 200 градусів, помістити до неї деко з котлетами, залишити так на 5-10 хвилин, а потім лише знизити температуру.
Скільки часу пекти котлети в духовці
Час запікання - орієнтовний. Важливо самостійно контролювати ступінь готовності страви. Для цього духовку потрібно відкрити, взяти зубочистку або сірник та проткнути котлету наскрізь. Якщо сірник (зубочистка) вологий, але чистий - продукт можна діставати.
Скільки часу запікати котлети в духовці:
- свинина, яловичина, телятина - 20-30 хвилин;
- курятина - 25-35 хвилин;
- риба - 30-45 хвилин.
Можна просто дістати одну котлету, розділити її в перевірити на готовність.
Котлети в духовці: рецепти на кожен день
Існує чимало способів приготування котлет у духовці. А тому можна знайти рецепт на кожен день і радувати членів родини смачними і корисними стравами.
Рибні котлети в духовці
Для таких котлет підійде будь-який вид риби - річкова, морська чи озерна. А можна взяти одразу кілька видів риби, щоб страва вийшла ще смачнішою. Якщо рибина велика, з неї потрібно попередньо витягнути товстий твердий хребет. Потім м'ясо треба прокрутити через м'ясорубку.
Для приготування рибних котлет у духовці потрібно взяти:
- 1 кг рибного фаршу;
- 4 середні цибулини;
- 200 г вершкового масла;
- 2 яйця;
- 1,5 склянки панірувальних сухарів;
- сіль, перець за смаком;
- столову ложку рослинної олії;
- 0,5-1 склянки борошна.
Процес приготування дуже простий:
- Рибу потрібно прокрутити через м'ясорубку, цибулю дрібно нашаткувати. Вершкове масло порізати невеликими шматочками. Цибулю, яйця, сіль і перець додати до фаршу і перемішати.
- Додати у фарш шматочки масла. І ще раз ретельно перемішати всю масу.
- Насипати до миски панірувальні сухарі. Змастити деко рослинною олією.
- Кожну порцію фаршу брати столовою ложкою, вмочувати в сухарі, формувати котлети і класти на деко.
- Готові котлети поставити до розігрітої до 200 градусів духовки, зменшити температуру до 160-190 градусів і чекати 40 хвилин.
Якщо ви хочете, щоб рибний фарш став більш в'язким, до нього потрібно додати манку, сухе молоко або замочений у молоці хліб.
Курячі котлети в духовці
Такі котлети можна приготувати з курячого фаршу, дрібно нарубаного м'яса або цілих шматочків. Підійдуть також курячі грудка або стегенця.
Для приготування курячих котлет у духовці вам знадобляться:
- 1 кг філе курки;
- 2 середні цибулини;
- 2 яйця;
- 1 склянка панірувальних сухарів;
- перець і сіль за смаком;
- столова ложка рослинної олії.
Як приготувати курячі котлети в духовці:
- Зрізати м'ясо зі стегенець і грудки, порубати на дрібні шматки. Яйця збити в мисці. Нашаткувати дрібно цибулю.
- До філе додати яйця та цибулю, посолити, поперчити, перемішати масу.
- Насипати панірувальні сухарі до окремої миски.
- Сформувати котлети, вмочити їх у сухарі, а потім викласти на деко.
- Запікати в духовці за температури 170-180 градусів 30-40 хвилин.
Для курячих котлет підходять такі спеції як коріандр, імбир, чебрець, корінь селери, насіння гірчиці, паприка, каєнський перець тощо.
Котлети в духовці зі свинини і яловичини
Цей рецепт вважається класичним. Таку страву просто і швидко готувати. Вам знадобляться такі інгредієнти:
- 300 г яловичини (фарш);
- 200 г свинини (фарш);
- 2 цибулини;
- 2 яйця;
- 3 зубчики часнику;
- пів склянки молока;
- 3 шматочки білого хліба;
- сіль, перець за смаком.
Процес приготування не потребує багато часу:
- Підготувати фарш для котлет. Додати до нього яйця, нашатковану цибулю, подрібнений часник. Посолити і поперчити.
- Хліб залити молоком, перетворити у кашку. Додати до фаршу. За бажанням можна туди ж додати подрібнену зелень.
- Якщо фарш вийшов надто рідким, не засмучуйтеся. Можна додати манну крупу або борошно.
- Поставити деко зі сформованими котлетами до розігрітої духовки на 30-40 хвилин. Виставляєте температуру приблизно 170-180 градусів.
За цей час можна встигнути приготувати смачний гарнір або нарізати корисний салат.
Вівсяні котлети в духовці
Якщо ви любите цікаві страви або хочете приготувати корисні котлети в духовці для дітей, спробуйте цей варіант страви. Вам потрібно взяти:
- 500 г м'ясного фаршу (краще курячого);
- 4 столові ложки вівсяних пластівців;
- 1 яйце;
- сіль, перець за смаком;
- 1-2 чайні ложки рослинної олії.
Процес приготування вівсяних котлет у духовці надзвичайно простий:
- Перемолоти м'ясо у м'ясорубці, до глибокої миски висипати вівсяні пластівці, додати 3 столові ложки теплої води і зачекати 5-10 хвилин. Посолити й поперчити. За бажанням можна додати улюблені спеції.
- Додати до пластівців фарш і яйце, перемішати, сформувати котлети і викласти на деко.
- Відправити котлети до розігрітої духовки на 20-30 хвилин. За п'ять хвилин до готовності можна посипати тертим сиром.
Щоб вівсяні котлети в духовці запеклися з усіх боків, краще через деякий час їх перевернути.
Котлети в духовці з картоплею
Якщо ви хочете здивувати своїх рідних смачними котлетами в духовці, можна приготувати такий варіант. Вам знадобляться такі продукти:
- 1 кг м'ясного фаршу;
- 3 картоплини;
- 1 скибка хліба;
- 1 столова ложка сметани;
- 1 яйце;
- 2 цибулини;
- 1 зубчик часнику;
- 100 мл води;
- сіль, перець за смаком.
Процес приготування цієї страви дуже простий:
- У воді замочити шматок хліба до стану каші. До чаші блендера покласти хліб, часник, порізану цибулю. Перемолоти до стану каші.
- Картоплю натерти і відтиснути руками рідину.
- У глибокій мисці перемішати фарш зі сметаною, натертою картоплею, яйцем і перемеленою масою. Посолити й поперчити.
- Сформувати котлети. Викласти на деко. Помістити в розігріту духовку на 20 хвилин за температури 180 градусів.
Щоб котлети вийшли соковитішими, потрібно після цього взяти 100 мл води, поставити до духовки разом зі стравою і запікати ще 20-25 хвилин.