<
НОВИНИ ДНЯ: Росія, Китай та КНДР не будуть ворогами США, - Трамп назвав умову  Справа про штурм Капітолію проти Трампа: суд підвищив юридичну планку для прокурорів  Люди на пляжі - як "живий щит": Маломуж прокоментував "приліт" по відпочивальниках у Севастополі  Липень почнеться з гроз на заході України  Що робити, якщо власник виселяє з орендованої квартири раніше терміну: інструкція від адвоката  Синоптики дали прогноз на липень: яка погода чекає на українців  Спека посилиться: синоптики повідомили, якою буде погода 30 червнявсі новини дня
Бізнес
Економіка
12.06.2023 329

Інфляція сповільнюється, але ціни не тішать: свіжі дані Держстату

Споживчі ціни в Україні зросли.

В Україні продовжує сповільнюватись інфляція. Так, у травні 2023 року її рівень становив 15,3% у річному вираженні — це на 2,6 процентних пунктів менше, ніж у квітні. Пише ТСН. 

Про це свідчать дані Держастату.

Зокрема, на споживчому ринку у травні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,9%. Найбільше (на 8,7% та 5,6%) здорожчали фрукти й овочі. Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,2%.

Одяг і взуття здешевшали на 1,6%, зокрема взуття – на 1,9%, одяг – на 1,4%.

Зростання цін у сфері охорони здоров’я на 0,8% відбулося передусім за рахунок здорожчання фармацевтичної продукції на 1%.

Ціни на транспорт знизилися на 1,1%, здебільшого через здешевлення палива та мастил на 2,5%.

Які продукти ще здорожчали:

  • яйця — вартість за рік "злетіла" на 124,9%
  • овочі – на 28,1%
  • м'ясо та м'ясні продукти — на 24,1%
  • риба та продукти з риби – на 22,3%

Раніше міністерка економіки Юлія Свириденко заявила, що добробут українців почне покращуватись за 5-7 років після закінчення війни. Водночас в уряді очікують поступове повернення до довоєнного рівня життя.

За прогнозом НБУ, цьогоріч інфляція становитиме 14,8%, а наступного року взагалі повернеться до однозначного рівня.

Оценка материала:

5.00 / 2
Інфляція сповільнюється, але ціни не тішать: свіжі дані Держстату 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
12.06.2023 329
Еще материалы раздела «Економіка»