<
НОВИНИ ДНЯ: Реновація житла: в Україні планують розв'язати проблему "хрущівок"  На саміті миру у Швейцарії розроблятимуть спільну позицію щодо початку переговорів з РФ – ОП  Дефіциту ATACMS не буде: чи це правда і скільки таких ракет є у США  Дощі та зниження температури: якою буде погода в Україні наступного тижня  У Генштабі пояснили, кому необов'язково йти до ТЦК  Ветеран війни назвав головну проблему, яка стримує мобілізацію в Україні  На Великдень українцям прогнозують до +25°всі новини дня
Бізнес
Економіка
12.06.2023 522

На роки зникнуть херсонські кавуни та помідори: як підрив Каховської ГЕС вплине на аграрний ринок

Каховська ГЕС забезпечувала промислове виробництво і сільське господарства Херсонської області.

ecd33564aaa956ab57cf893673565864_12.06.23

Після підриву росіянами Каховської ГЕС в Україні найближчим часом зникнуть херсонські кавуни та помідори. Дії окупантів фактично знищили систему зрошення правого та особливо лівого берега Херсонської області. Пише ТСН. 

Експерти пояснили, як катастрофа на Херсонщині вплине на сільське господарство в регіоні, про це пише "OBOZREVATEL".

За словами фахівців, 94% зрошуваних земель Херсонщини залишилися без води, а наступного року вони можуть перетворитися на пустелі.

Херсонські степи, де вирощували зернові, олійні культури, кавуни, помідори, перець, баклажани, інші овочі борщового набору завдяки налагодженій системі зрошувальних каналів, тепер спорожніють. А нинішній урожай кавунів на затоплених територіях області практично змило.

"Буде спостерігатися опустелювання території. Це приблизно те, що ми бачимо в районі Олешок – виникнення рукотворних пустель. Вести сільське господарство у тому вигляді, як воно було до підриву ГЕС, стане неможливим. На відновлення зрошувальної системи знадобляться роки та величезні гроші", – пояснив голова громадської організації "Зелений лист" Владислав Балінський.

За словами голови Спілки українських селян Івана Томича, Херсонська область тепер втратила 90% високих та стабільних врожаїв, які збирала завдяки зрошувальній системі. Також свій внесок зробила повінь.

Нагадаємо, за словами експертів, після руйнування Каховської ГЕС Україна буде без врожаю та втратить 14% від експорту.

Оценка материала:

5.00 / 2
На роки зникнуть херсонські кавуни та помідори: як підрив Каховської ГЕС вплине на аграрний ринок 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
12.06.2023 522
Еще материалы раздела «Економіка»