<
НОВИНИ ДНЯ: Короткочасні грози з проясненнями: синоптик дала прогноз погоди в Україні на 17 травня  Україна тисне на Байдена, щоб отримати дозвіл бити по РФ: що кажуть в Білому домі  Як приготувати відбивні з ідеальним щільним кляром  ЗСУ атакували секретну військову базу РФ у горах Криму: що про це відомо  В Україні 16 травня переважно без опадів, вдень до +18°  В Києві стане тепліше: прогноз на 16 травня  Натяк на потепління: як зміниться погода в Україні 16 травнявсі новини дня
Політика
Європа
13.06.2023 969

Справа про воєнні злочини РФ: у Литві візьмуться за Соловйова, Скабеєву та Красовського

Литовський депутат поскаржився до прокуратури, що ці пропагандисти систематично, методично та публічно закликають керівництво армії РФ та військових до воєнних злочинів в Україні.

5fd303792ba06c54b2f46dc98cf4a28c_13.06.23

Генпрокуратура Литви внесла розслідування щодо російських пропагандистів до загальної справи про воєнні злочини РФ в Україні. Зокрема, це стосується пропагандистів Володимира Соловйова, Ольги Скабеєвої та Антона Красовського. Пише ТСН. 

Про це повідомив голова парламентського Комітету Литви з національної безпеки і оборони Лаурінас Кащюнас.

Кащюнас наприкінці травня звернувся до генпрокурора Литви Ніди Ґрунскене щодо притягнення Соловйова, Скабеєвої та Красовського до кримінальної відповідальності за підбурювання до воєнних злочинів та злочинів проти людяності. Генпрокуратура вирішила провести розслідування.

Як зауважили у прокуратурі, це питання буде розслідуване у межах ширшого розслідування – щодо можливої незаконної депортації українських дітей до Білорусі.

"Згідно з поданою мною заявою, стосовно трьох громадян Російської Федерації Володимира Соловйова, Ольги Скабеєвої та Антона Красовського, можливо, причетних до військових злочинів (…) буде проведено розслідування в межах вже початого масштабного досудового розслідування під універсальною юрисдикцією щодо воєнних злочинів та злочинів проти людяності в Україні", – йдеться в повідомленні Кащюнаса.

Він зауважив, що Кримінальний кодекс Литви не передбачає терміну давності за підбурювання до воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

Литовський парламентарій також уточнив, що в його заяві до генпрокурора вказано, що Соловйов, Скабеєва та Красовський систематично, методично та постійно публічно закликають керівництво російської армії, солдатів і бійців воєнізованих угруповань "здійснювати заборонене міжнародним правом поводження з особами та до вбивства осіб, які охороняються міжнародним правом в Україні".

"Крім того, зазначається, що В. Соловйов підбурює до скоєння воєнних злочинів та злочинів проти людяності щодо інших європейських держав та народів, зокрема Литви, Польщі та Німеччини", – додав Кащюнас.

Останні скандальні заяви пропагандистів

Після атаки невідомими дронами по Москві 30 травня Соловйов закликав знищити Київ, Одесу, Дніпро, Львів та Івано-Франківськ. Пропагандист також збрехав росіянам, що РФ воює начебто не з Україною, а з НАТО.

Наступного дня після підриву окупантами Каховської ГЕС Соловйов закликав підірвати ще й Київську ГЕС, бо тоді й "без ядерного удару загине багато людей".

Окрім того, Соловйов заявляв, що треба "денацифіковані" країни Балтії і погрожував, що це станеться після того, як "закінчать з Україною", або ж паралельно з нею.

Щодо Скабеєвої, то у листопаді 2022 року вона заявляла, що Росії в Україні "потрібна така активізація бойових дій, так треба стиснути і тиснути, щоб вони зверталися до нас для перемир’я чи встановлення миру".

У грудні 2022 року Скабеєва закликала "брати Київ", поки у президента України Володимира Зеленського було закордонне турне.

Пропагандистка також вигадала фейкову історію про співробітників СБУ, які нібито грають у настільний футбол мощами з Києво-Печерської лаври.

А Красовський у жовтні 2022 року закликав топити українських дітей "у Тисині, прямо там, де "плине кача".

У травні 2023 року в одній із пропагандистських програм Красовський із лайкою заявив, що не змінив своєї думки щодо вбивства українських дітей.

Оценка материала:

5.00 / 3
Справа про воєнні злочини РФ: у Литві візьмуться за Соловйова, Скабеєву та Красовського 5.00 5 3
Політика / Європа
13.06.2023 969
Еще материалы раздела «Європа»