<
НОВИНИ ДНЯ: Україні потрібно поповнити армію новими людьми: Годжес пояснив навіщо  Путін веде Росію до неминучого самознищення: що на це вказує вже зараз  Кожен водій має робити це перед виїздом, інакше – штраф  Салат із курячим філе, омлетними млинцями та огірками: оригінальний рецепт  Графік проведення НМТ у 2024 році. Як проходитиме та що варто знати випускникам  Заморозки повертаються до України: де та коли буде "мінус"  В Україні побільшало мільйонерів: у Раді повідомили деталівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
14.06.2023 573

Хто повинен платити за повірку лічильників газу: надано остаточну відповідь

Хто платить за повірку лічильників газу побутових споживачів, чи доведеться сплачувати штраф за порушення термінів повірки лічильника газу, пише ТСН.ua.

19a176cb2eaa8f8b907c95cd33bb621e_14.06.23

В Україні відновлена процедура повірки побутових лічильників, зокрема лічильників газу.

Споживачів цікавить, чи потрібно буде сплчувати за повірку лічильників, чи загрожує штраф за неповірку.

Хто повинен сплачувати за повірку лічильників газу побутових споживачів

За словами експертів, "витрати облгазів, пов'язані з повіркою, закладено в тариф на послуги розподілу газу".

Незалежно від того, хто є власником лічильника - споживач чи облгаз, періодична перевірка лічильника, зокрема демонтаж, транспортування, монтаж, технічне обслуговування, пов'язані з повіркою, ремонт лічильників газу  здійснюються коштом облгазу.

Це прописано в структурі чинного тарифу облгазу, а також в окремому додатку до постанови НКРЕКП, що його затверджує.

Тобто споживачі, сплачуючи за доставлення газу, сплачують облгазу і за повірку лічильників газу.

Чи потрібно спплачувати штраф у разі порушення терміну повірки лічильника газу

За періодичну повірку лічильників газу відповідає виключно облгаз. Саме облгаз повинен відстежувати терміни перевірки засобів обліку газу та ініціювати її проведення.

Якщо облгаз не звертався до побутового споживача з метою проведення періодичної повірки його лічильника, то жодні стягненння до споживача не застосовуються.

Яким чином облгаз повинен інформувати споживача про дату здійснення повірки

Не пізніше ніж за місяць до настання терміну проведення періодичної повірки засобу вимірювальної техніки або протягом трьох робочих днів від дня отримання відомостей про необхідність ремонту лічильника, облгаз інформує споживача шляхом надсилання повідомлення рекомендованим листом або в інший спосіб, що підтверджуватиме отримання його споживачем.

Якщо споживач у зазначений термін не може забезпечити доступ до лічильника для проведення його періодичної повірки, він не пізніше ніж за 10 календарних днів до настання повірки повинен проінформувати про це виконавця. Це можна зробити, надіславши рекомендованого листа з повідомленням про вручення або в інший спосіб. Терміни доступу до засобу вимірювальної техніки споживач і виконавець можуть узгоджувати шляхом обміну листами.

Якщо лічильник газу заберуть на повірку, як фіксуються спожиті куби газу

На період зняття лічильника газу для проведення періодичної повірки облгаз встановлює лічильники газу з власного обмінного фонду.

Якщо на період повірки неможливо встановити інший лічильник, розрахунки зі споживачем здійснюються залежно від середньомісячного (середньодобового) обсягу споживання природного газу за аналогічний період (опалювальний або міжопалювальний) попереднього року або фактичний період споживання (опалювальний або міжопалювальний), якщо він становить менше ніж шість місяців.

Зняття лічильника газу на періодичну повірку або його повірку на місці встановлення здійснюється виключно у присутності споживача. Під час здійснення перевірки лічильника газу його власники можуть здійснювати фото- та відеофіксацію цього процесу, що має підтвердити факт цілісності лічильника без ознак зовнішнього втручання в його дію.

Оценка материала:

5.00 / 2
Хто повинен платити за повірку лічильників газу: надано остаточну відповідь 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
14.06.2023 573
Еще материалы раздела «Суспільство»