<
НОВИНИ ДНЯ: "Дія" та "Резерв+": що відомо про нову форму військового квитка  Без опадів не обійдеться. Де 26 травня в Україні очікувати дощі з грозами  Угорщина працює над переоцінкою свого членства в НАТО, - Орбан  Чи перевіряють додаток Резерв+ на кордоні: відповідь ДПСУ  Мобілізація в Україні: що означають статуси в картці військовозобов’язаного  До України мчить антициклон: синоптик попереджає про шторм  Без сюрпризів не минеться: синоптик дав прогноз погоди на все літовсі новини дня
Бізнес
Економіка
15.06.2023 410

На що можуть вирости ціни через підрив Каховської ГЕС: відповідь НБУ

Через зниження рівня води внаслідок підриву Каховської ГЕС частина земель, передусім у Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях, опинилися під ризиком посухи. Але на врожай зернових це не матиме значного впливу.

Про це повідомляє Нацбанк у відповідь на запит РБК-Україна.

В НБУ пояснюють, що на територіях, які знаходяться під ризиком осушення, переважно вирощують озиму пшеницю, яка на поточному етапі вегетації практично не залежить від зволоження. Окрім цього, площі посівів у Херсонській та Запорізькій областях, ймовірно, суттєво знизилися через окупацію та близькість до лінії фронту.

За оцінкою НБУ, зміна природних умов скоріше матиме більший вплив у наступні роки, бо цьогоріч ще вистачатиме запасу вологи в ґрунті, що підтримує врожайність.

Проте руйнування Каховської ГЕС, як відмітили в Нацбанку, підвищує ризики посухи, а це може викликати зменшення врожайності соняшника, овочів та деяких фруктів, які вирощуються у Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях.

"Зниження пропозиції може призвести до тимчасового підвищення цін на овочі, зокрема помідори, баклажани, кабачки, перець. Однак, цей ефект з часом нівелюється через налагодження постачання з інших областей, а також завдяки імпорту, зокрема з Туреччини", - пояснюють в НБУ.

Крім того, труднощі з постачанням води можуть призвести до зростання виробничих витрат та скорочення виробництва деякими підприємствами харчової промисловості. В НБУ вважають, що заміщення товарами з інших областей може зумовити зростання цін через витрати на логістику.

До того ж, через зниження водопостачання та забруднення води в постраждалих регіонах може зрости попит на питну бутильовану воду та харчі тривалого зберігання.

"Утім, враховуючи локальний характер, це матиме незначний вплив на загальноукраїнську інфляцію", - вважає НБУ.

Оценка материала:

5.00 / 1
На що можуть вирости ціни через підрив Каховської ГЕС: відповідь НБУ 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
15.06.2023 410
Еще материалы раздела «Економіка»