<
НОВИНИ ДНЯ: Кожен водій має робити це перед виїздом, інакше – штраф  "У нас є надлишки". У Конгресі США закликали терміново передати Україні касетні бомби  Салат із курячим філе, омлетними млинцями та огірками: оригінальний рецепт  Графік проведення НМТ у 2024 році. Як проходитиме та що варто знати випускникам  Перший в Києві. Міноборони заявило про відкриття нового Центр рекрутингу до ЗСУ  Скільки НПЗ Росії треба знищити для впливу на війну: Черник пояснив  Рецепт курячого філе з шинкою та сиром у паніруваннівсі новини дня
Політика
Світ
17.06.2023 425

"Росія бреше": військовий експерт пояснив, чому Путін так злякався снарядів зі збідненим ураном

Росія вже використовувала снаряди з ураном, зараз вони є і в України, каже Олександр Коваленко.

6979c08d0dc294682db6084cea7e10a0_17.06.23_1

На тлі нових чергових погроз президента РФ Володимира Путіна застосувати проти України нові види боєприпасів – снаряди зі збідненим ураном, український військовий експерт Олександр Коваленко детально розповів про особливості цього боєкомплекту. Пише ТСН. 

Нагадаємо, днями російський диктатор на зустрічі з групою пропагандистів заявив, що Росія залишає за собою право на використання цих снарядів.

У коментарі для ТСН.ua військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко розповів, що Росія вже використовувала такі снаряди.

"По-перше, Росія їх використовувала. Йдеться про 125-мм танкові снаряди, які РФ використовувала в перші дні повномасштабного вторгнення в Україні. Також військові захоплювали в якості трофеїв такі боєприпаси. Тому росіяни, як завжди, брешуть", – розповів нам Олександр Коваленко.

До цього він додав: "Щодо боєприпасів зі збідненим ураном, які ми можемо отримати. Передовсім йдеться про 120-мм снаряди. Це бронебійні боєприпаси для використання танками із Британії "Сhallenger 2". Снаряди зі збідненим ураном відрізняються підвищеною потужністю, підвищеною бронебійністю. Чому Росія так схвильована? Тому що якщо ми будемо їх використовувати, то броня жодного російського танка, навіть Т-90М "Прорив", не здатна протистояти такому боєприпасові".

Про можливі наслідки використання снарядів із радіоактивним металом експерт каже наступне: "Чи є якісь наслідки використання боєприпасів зі збідненим ураном? Насправді є два табори. Перший стверджує, що немає ніяких негативних наслідків для навколишнього середовища, другий стверджує – наслідки дуже серйозні. Але жоден із таборів не проводив глибоких досліджень щодо цього питання, немає 100% доказів, що використання шкодить або ні. Єдиної думки на сьогодні не існує".

За словами Коваленка, в Україні вже є такі снаряди для "Сhallenger 2", але такі танки наразі не беруть участі в боях.

Довідка. Снаряди зі збідненим ураном: що це

Снаряди зі збідненим ураном є типом боєприпасів, в яких використовується уран зі зниженою вмістом ізотопу U-235. Зазвичай природний уран містить близько 0,7% U-235, а збіднений уран має значно нижчу концентрацію цього ізотопу, менше 0,3% U-235.

Снаряди зі збідненим ураном широко використовуються у військовій техніці, зокрема в танках та артилерійських системах, через свої унікальні властивості. Збіднений уран є важким і твердим матеріалом, що надає снарядам велику проникну здатність. Вони використовуються для пробивання броні та цілей, як-от танки, бункери чи будівлі.

Нагадаємо, що Велика Британія передала Україні снаряди для Challenger 2 зі збідненим ураном.

Оценка материала:

5.00 / 2
"Росія бреше": військовий експерт пояснив, чому Путін так злякався снарядів зі збідненим ураном 5.00 5 2
Політика / Світ
17.06.2023 425
Еще материалы раздела «Світ»