<
НОВИНИ ДНЯ: Друг чи ворог: чи "здасть" Трамп Україну і якою може бути його політика  На вихідні прогнозують 30-градусну спеку  Погода буде мінливою. Синоптики дали прогноз на вихідні в Україні  Спека до +27: Гідрометцентр розповів про погоду на Київщині 21 червня  Спека спаде: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Сонце пектиме з-за хмар: якою буде погода в Україні на 21 червня  "Дві зими з відключеннями": експерт негативно оцінив стан української енергосистемивсі новини дня
Політика
Росія
20.06.2023 643

Хто стоїть за ватажком ПВК "Вагнер" Пригожиним і до чого тут Путін: політолог пояснив

Господар Кремля переконаний, що контролює ситуацію з Пригожиним, але він помиляється.

5e9e80c91dc3e9bb99c98cac0035e1f0_20.06.23

Власника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина використовують у внутрішній боротьбі еліт, які оточують президента РФ Володимира Путіна. Господар Кремля сподівається, що він все ще контролює ватажка “вагнерівців”, але він може вийти з-під контролю. Пише ТСН. 

Таку думку в інтерв’ю телеканалу FREEДОМ висловив політолог Ігор Рейтерович.

За його словами, ходять чутки,  що за Пригожиним стоїть російський олігарх, президент державної нафтової компанії “Роснефть” Ігор Сєчин.

Появу ватажка “вагнерівців” у публічній політиці політолог пояснює тим, що у Пригожина вичерпався ресурс найманців, знищених у війні в Україні, для того, щоб залишатися впливовою особою у РФ. Тепер, на думку Ігоря Рейтеровича, його використовують для зведення рахунків усередині еліт, що оточують Путіна, у їхній боротьбі за місце під сонцем.

“Пригожин інструмент із якимись певними повноваженнями, які він може використовувати. Але чи захоче він стати потім незалежним або вже хоче — це поки що відкрите питання”, — уточнив він.

За словами Рейтеровича, Пригожин може створити нову групу впливу, з опорою на якісь маргінальні верстви населення в Росії, але йому можуть завадити. “Новачок” та інші методи впливу на таких людей ще ніхто не скасував”, — натякнув він.

Політолог зауважив, що президент РФ вважає, що контролює ситуацію з Пригожиним, оскільки він сам вивів його для посилення конкуренції у своєму оточенні, підстьобування силовиків та розв’язання конкретних практичних завдань).

“Він [Путін] вважає до сьогодні, що може зробити клацання пальцями і Пригожин почне робити те, що він йому скаже. Повернеться до Африки, зникне або щось інше. Але тут є такий момент, старовинна історія середньовічна, єврейська легенда про Голема. Голема створюєш, але він може вийти з-під контролю. І в Росії такий сценарій можливий”, — підсумував Рейтерович.

Нагадаємо, очільник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин останнім часом все більше вдається до критики російського Міноборони. Натомість господар Кремля Путін ніяк не реагує на це.

Оценка материала:

5.00 / 2
Хто стоїть за ватажком ПВК "Вагнер" Пригожиним і до чого тут Путін: політолог пояснив 5.00 5 2
Політика / Росія
20.06.2023 643
Еще материалы раздела «Росія»