<
НОВИНИ ДНЯ: "Умови стали суворіші": адвокат розповів про нюанси в переогляді інвалідності на ВЛК  Дощі підуть? Синоптики дали детальний прогноз на робочий тиждень в Україні  Опади та до + 25°С: прогноз погоди по Київщині на 16 червня  Наступ чи оборона: що українці думають про стратегію у війні з Росією  Більше сонця та до +33°C: прогноз погоди в Україні на тиждень із 17 червня  У неділю дощу не прогнозують лише на заході України  На вихідних погода в Україні почне змінюватися всі новини дня
Політика
Світ
20.06.2023 679

Захід не квапиться записувати Путіна у воєнні злочинці - британський прокурор

Президент держави-агресорки не приховує і не заперечує своїх дій, які є очевидними воєнними злочинами.

56ea3b743c4c6dbf9ce5d964697f0156_20.06.23

Окрім президента США Джо Байдена, який ще у березні 2022 року назвав російського президента Володимира Путіна воєнним злочинцем, ніхто з лідерів Заходу не наважується прямо звинувачувати господаря Кремля в очевидних воєнних злочинах, які той навіть не приховує. Пише ТСН. 

Про це зауважив в інтерв’ю ТСН британський юрист Джеффрі Найс, який був прокурором Міжнародного трибуналу для колишньої Югославії та головним обвинувачем у суді над Слободаном Мілошевичем.

“Я не міг зрозуміти чому [Путіна не називають воєнним злочинцем], окрім загального небажання лідерів казати погані речі одне про одного. У перший день було зрозуміло, що це була агресія. На другий день були атаковані цивільні об'єкти - це ж очевидно воєнні злочини”, - наголосив Джеффрі Найс.

При цьому британський прокурор відзначив, що Путін не заперечує своєї причетності, не стверджує, що “це [агресію та атаки на цивільні об’єкти] зробили якісь негідники чи війська, яких я не контролював”.

“Він [Путін] з усім погоджувався і він люто захищав це. І він також розпочав свою кампанію проти українського та міжнародного суду щодо потенційного геноциду. Він не сказав, що ці конкретні дії - не мої”,  - сказав Джеффрі Найс.

Коментуючи висновки комісії ООН, яка розслідувала порушення прав людини під час російської агресії і не знайшла доказів геноциду, скоєного росіянами  в Україні, британський прокурор вказав на складність із доказами такого звинувачення.

“Складність із геноцидом у тому, що ви завжди маєте довести, [що існує] конкретне і дуже незвичайне мислення у частини людей, можливо лідера Російської Федерації та його найближчого оточення, яке спрямоване на те, щоб знищити певну групу, просто тому що вони ті, хто вони є. І доказово це дуже важко виявити”, - зазначив Джеффрі Найс.

Нагадаємо, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі 17 березня видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їм інкримінують воєнний злочин - незаконну масову депортацію до Росії українських дітей.

Головний прокурор МКС Карім Хан заявив, що Путін постане перед правосуддям у Гаазі, незалежно від позиції Росії, яка не визнає юрисдикцію цього суду. Ордер на арешт Путіна діятиме до кінця його життя - допоки він не постане перед судом.

Оценка материала:

5.00 / 2
Захід не квапиться записувати Путіна у воєнні злочинці - британський прокурор 5.00 5 2
Політика / Світ
20.06.2023 679
Еще материалы раздела «Світ»