<
НОВИНИ ДНЯ: Більшість українських біженців готові повернутися з-за кордону: за яких умов  Коли не знаєте, що приготувати: три рецепти страв з мʼяса на вечерю  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Переговори з Росією можливі: Кулеба назвав дві головні умови  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасок  Паска, панетоне, коломба: головні відмінності великодньої випічкивсі новини дня
22.06.2023 367

Штрафи для обмінників за відмову приймати гроші: який розмір пропонує Рада

За незаконні відмову або обмеження у здійсненні готівкових валютних операцій в Україні пропонують накладати штраф, розмір якого може сягати до 17 000 гривень.

dscf1566_enhanced_id90053_1300x867_650x410_22.06.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на проект №9404 від 20 червня 2023 року.

Проектом Закону України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо адміністративної відповідальності за незаконні відмову або обмеження у здійсненні готівкових валютних операцій" пропонується замінити частину першу статті 162-1 двома новими частинами такого змісту:

  • "Незаконна відмова або встановлення незаконних обмежень посадовими особами уповноважених установ у здійсненні операцій з купівлі у фізичних осіб готівкової іноземної валюти".

Це тягне за собою накладення штрафу від п'ятисот (8500 гривень - ред.) до однієї тисячі (17 000 гривень - ред.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Інші порушення порядку здійснення валютних операцій, тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб юридичних осіб (крім уповноважених установ), громадян - суб’єктів підприємницької діяльності від однієї тисячі (17 000 гривень - ред.) до трьох тисяч (51 000 гривень - ред.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Проблема "зношених" доларів

У травні в Україні виникла проблема додаткових комісій банків та обмінних пунктів, які вони встановлюють за прийом нібито "зношених" доларових купюр або банкнот попередніх років випуску.

НБУ дав роз'яснення, згідно з яким банки України та обмінні пункти мають право брати додаткову комісію лише за прийом іноземних банкнот, які мають значні пошкодження, або банкноти, які вилучено іноземною державою з обігу.

НБУ провів з банками та обмінними пунктами декілька зустрічей. Однак проблема досі не вирішена, через що фінансовий комітет Верховної ради знову заслухає керівництво НБУ щодо проблеми комісій банків та обмінних пунктів при прийомі нібито "зношених" доларових купюр.

Детальніше про проблему читайте в матеріалі "Валютне свавілля. Обмін "старих" доларів вийшов з-під контролю: хто винен і що робити".

Оценка материала:

5.00 / 1
Штрафи для обмінників за відмову приймати гроші: який розмір пропонує Рада 5.00 5 1
Бізнес / Фінанси та банки
22.06.2023 367
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»