НОВИНИ ДНЯ: Сухо та спекотно: прогноз погоди в Україні на 27 липня  Трамп обіцяє завершити війну в Україні: Помпео описав несподіваний план, як це може відбутися  Пляцок "Снікерс": рецепт традиційної страви з сучасним смаком від Лілії Цвіт  В Україну прийде антициклон Gustav. Яка буде погода на вихідних та коли чекати спеку  Fitch Ratings оцінило фінансову стійкість України в умовах війни  В ISW розповіли про фактори, що допоможуть ЗСУ провести вдалий контрнаступ  В Україну йде похолодання: синоптикиня назвала дату зміни погоди і дала детальний прогнозвсі новини дня
Бізнес
Економіка
22.06.2023 414

НБУ заборонив обмінникам не приймати незначно пошкоджені купюри

Українським фінансовим установам заборонили відмовляти в обміні валют, ґрунтуючись на людському факторі.

_valyut_rbc_ua__2__4_650x410_22.06.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову Національного банку України Андрія Пишного у Facebook.

За його словами, щоб унеможливити спекуляції у фінустановах, Нацбанк ухвалив зміни - скасував визначення незначного зносу банкнот.

"Нацбанк заборонив фінустановам відмовляти клієнтам в обміні валюти, якщо лічильник або детектор на касі підтвердив справжність банкнот", - зазначив Пишний.

Він уточнив, що тепер касир не зможе "на око" оцінити справжність банкнот або їхній стан і відмовляти в обміні валюти, бо йому "здалося, що десь не відповідає малюнок чи не такий колір".

Пишний розповів, що подібні нововведення повністю приберуть людський чинник під час обміну валют.

Проблема з обміном валют

Нагадаємо, у травні українські фінустанови почали встановлювати додаткову комісію за прийом нібито зношених купюр або банкнот попередніх років випуску.

Пізніше у НБУ відреагували та уточнили, що додаткову комісію банки можуть брати лише за прийом іноземних банкнот, які мають значні пошкодження.

При цьому в Раді зареєстрували законопроект, згідно з яким пропонується запровадити штрафи для фінустанов за незаконну відмову в обміні валют.

Оценка материала:

5.00 / 2
НБУ заборонив обмінникам не приймати незначно пошкоджені купюри 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
22.06.2023 414
Еще материалы раздела «Економіка»