<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітнявсі новини дня
Бізнес
Економіка
23.06.2023 367

Знову рекорд. Купівля Індією нафти з РФ досягла нового максимуму, - Reuters

Зростання імпорту російської нафти в Індію досягло рекордного рівня близько 1,95 млн барелів на добу в травні, що призвело до скорочення закупівель в Іраку і Саудівській Аравії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Індія, третій за величиною споживач і імпортер нафти у світі, купує понад 80% своєї нафти на закордонних ринках.

Її нафтопереробні заводи "наїдаються" російською нафтою відтоді, як Захід запровадив санкції проти Кремля за її вторгнення в Україну.

Reuters повідомило, що в травні на російську нафту припадало близько 40% імпорту сирої нафти Індією, що призвело до скорочення імпорту з Іраку до трирічного мінімуму і з Саудівської Аравії до найнижчого рівня з вересня 2021 року. У травні Індія імпортувала 801 400 барелів іракської нафти на добу, що приблизно на 13,7% менше, ніж у квітні, а поставки з Саудівської Аравії впали на 15% до 616 100 барелів на добу.

Загальний обсяг імпорту нафти Індією в травні незначно зріс порівняно з квітнем до 4,8 млн барелів на добу. Очікується, що її імпорт з Росії залишиться високим, оскільки її ціна на доставку залишається набагато дешевшою, ніж близькосхідна нафта.

Як відображаються поставки російської нафти в Індію на ринку

Через збільшення закупівель російської нафти зі знижкою частка імпорту з Близького Сходу - традиційно основного її джерела - впала до рекордно низького рівня приблизно в 39% у травні з 44% у квітні.

Частка ОПЕК в імпорті нафти в Індію в травні впала до рекордно низького рівня в 42,6% і становила в середньому 44,3% за перші два місяці цього фінансового року.

Яка ситуація з російською нафтою

У грудні 2022 року Європейський Союз запровадив ембарго на імпорт нафти з території РФ. Країни "Великої сімки" та Австралія запровадили цінову стелю на рівні 60 доларів за барель для російської нафти.

Видання Spiegel повідомляло, що російська нафта продовжує надходити до країн ЄС, попри ембарго, як нафтопродукти з третіх країн, особливо Індії.

За даними Reuters, імпорт російської нафти Індією виріс до нового рекордного максимуму у квітні 2023 року. Вони зазначили, що Індія імпортувала близько 1,9 млн барелів на добу. Це становило близько двох п'ятих від загального обсягу покупок у країні.

Оценка материала:

5.00 / 1
Знову рекорд. Купівля Індією нафти з РФ досягла нового максимуму, - Reuters 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
23.06.2023 367
Еще материалы раздела «Економіка»