<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні тиждень почнеться з дощів, удень до +25°  "Канцлер дав збій": експерти пояснили, чому Шольц сміявся з України через Taurus  Українці у квітні придбали майже 6 тисяч нових авто: названо лідерів ринку  Беріть парасольки: якою буде погода в Україні 6 травня  Літній наступ РФ і окупація Донбасу: в ISW проаналізували плани Кремля щодо захоплення України  НАТО готується до потенційного конфлікту з Росією — речниця МЗС РФ  Не лише Донбас: Павлюк назвав регіон, який є ціллю Кремлявсі новини дня
Політика
Світ
24.06.2023 938

РФ почала використовувати новий аеродром для ракетних атак, - ЗМІ

З початку контрнаступу Збройних сил України Російська Федерація перекинула борти стратегічної авіації на аеродром поблизу міста Моздок у Північній Осетії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Радіо Свобода".

Як пише видання, в ніч на 22 червня, згідно з повідомленням Повітряних сил, саме з вищезгаданого аеродрому злетіли борти ТУ-22М3. Останні запустили по Дніпропетровській області крилаті ракети Х-22, які спричинили пошкодження приватних будинків, газопроводу, водогону, лінії електропередач.

Вперше літаки ТУ-22М3 на цьому аеродромі Planet Labs зафіксував 24 травня цього року. Також на знімку можна нарахувати шість бомбардувальників.

Ще 28 квітня, відповідно до супутникового фото, стратегічної авіації на цьому аеродромі не було.

Напередодні атаки на Дніпропетровську область, на аеродромі поблизу Моздока були розміщені 7 літаків ТУ-22М3, а також вантажні літаки, які можуть транспортувати ракети.

За словами військового експерта Михайла Жирохова, це може свідчити про те, що російські окупанти вирішили змінити тактику.

"Аеродром Моздок використовувався ще з часів Радянського Союзу, але з 1991 року сама Росія його не використовувала саме з військовою метою, хіба що для перекидання своїх сил до Сирії. Але, судячи з усього, тепер він буде використовуватися для того, щоб пробити українську систему ППО", - розповів експерт.

Жирохов додав, що напрямки, які раніше використовувала Росія - вже потужно прикриті ППО, а аеродром Моздок має більше можливостей для завдання ударів з акваторії Чорного моря.

"До того ж зменшення кількості палива для бойового вильоту дозволяє підвісити ще одну ракету до літака. Ефективність ракетних ударів може бути в рази більшою", - додав експерт.

Скільки ракет залишилось в Росії?

Згідно з даними джерел РБК-Україна, станом на 3 червня у росіян залишався наступний запас:

  • "Калібр" - 150 одиниць;
  • Х-101/Х-555 - приблизно 90 одиниць;
  • "Іскандер-М" - приблизно 140 (балістичні ракети);
  • "Іскандер-К" - 45 одиниць;
  • "Кинжал" - орієнтовно 80 одиниць;
  • Х-22 - близько 180.

Оценка материала:

5.00 / 2
РФ почала використовувати новий аеродром для ракетних атак, - ЗМІ 5.00 5 2
Політика / Світ
24.06.2023 938
Еще материалы раздела «Світ»