<
НОВИНИ ДНЯ: Не лише Донбас: Павлюк назвав регіон, який є ціллю Кремля  Багато дощів з грозами. Синоптики дали прогноз на 6 травня в Україні  "Стратегічно необґрунтований крок": дипломат Брайза про критику Білого дому щодо ударів по НПЗ в РФ  Глава Rheinmetall закликав Німеччину до збільшення військових витрат  Рубані котлети з індички: швидкий рецепт  Скільки витрачати на великодній стіл: українці дали відповідь  Дощі та тепло на Великдень: прогноз погоди в Україні на 5 травнявсі новини дня
Політика
Світ
24.06.2023 1102

НАТО може вступити у війну проти Росії: у Сенаті США зареєстрували проєкт резолюції

Використання РФ ядерної зброї в Україні означатиме напад на Північноатлантичний Альянс.

2861cd953b0b63d8322093f59df90bd3_24.06.23

Країни НАТО повинні вважати нападом на Альянс застосування Росією ядерної зброї у війні проти України. Такий проєкт резолюції Сенату США зареєстрували демократ Річард Блументал і республіканець Ліндсі Грем. Пише ТСН. 

Про це повідомляє “Голос Америки” з посиланням на пресконференцію, яку провели в Конгресі обидва сенатори у четвер, 22 червня.

Ліндсі Грем пояснив необхідність ухвалити таку резолюцію тим, що ядерна зброя, використана в Україні, здійснить викид радіації на великі території у Європі, де розташовані союзники НАТО. При цьому він додав, що розташування російської ядерної зброї в Білорусі є провокативним і найкращою відповіддю на таку провокацію буде чітке пояснення росіянам наслідків таких дій.

“Наше повідомлення до тих, хто оточує Путіна: якщо ви зробите це, якщо ви виконаєте його наказ, якщо він колись його дасть, ви можете очікувати на масивну відповідь від НАТО, і ви опинитесь у війні проти НАТО", - заявив Грем.

Сенатор Блументал додав, що під час відвоювання українцями окупованих територій Путін матиме все більше спокуси використати ядерну зброю проти України або підірвати найбільшу у Європі Запорізьку атомну електростанцію. І будь-яка з цих дій матиме наслідком шкоду не тільки для України, але й сусідніх країн НАТО, зокрема Польщі.

“Це не якась безвідповідальна або панічна резолюція, вона призначена для того, щоб відправити послання Володимиру Путіну та його військовикам: вони будуть знищені, їх буде стерто, якщо вони використають тактичну ядерну зброю чи якщо вони знищать АЕС таким чином, що це загрожуватиме довколишнім країнам НАТО. Стаття 5 [ статуту НАТО про колективну оборону] захищає не лише проти конкретних перетинів кордонів з боку військовиків, але й від шкоди, заподіяної нашим союзникам по НАТО... Якщо вони використають ядерну зброю у спробі змінити хід війни, вони не змінять хід війни в Україні, а вступлять у війну проти НАТО”, - наголосив Блументал.

Нагадаємо, американський президент Джо Байден вважає, що російський диктатор Володимир Путін може використатити тактичну ядерну зброю.

Оценка материала:

5.00 / 2
НАТО може вступити у війну проти Росії: у Сенаті США зареєстрували проєкт резолюції 5.00 5 2
Політика / Світ
24.06.2023 1102
Еще материалы раздела «Світ»