<
НОВИНИ ДНЯ: Українців попередили про погіршення погодних умов – подекуди град і шквали  Відстрочка від мобілізації через інвалідність батьків: як оформити  Чи готовий Путін до переговорів цього року: Пристайко про плани диктатора  Демократи закликали Пентагон навчити більше українських пілотів на F-16, - Politico  Україну накрила аномальна спека: синоптики шокували прогнозом  Родина Байдена закликала його залишитися у передвиборчих перегонах, - CNN  Вчені виявили іншопланетне життя у Сонячній системівсі новини дня
Політика
Росія
28.06.2023 389

Путін поки що не звільнятиме Шойгу: в ISW назвали причину

Зокрема, аналітики звертають увагу, що президент РФ цінує лояльність, а Шойгу і Герасимов продемонстрували йому свою відданість.

f8a2468f44fb028e7c27546997956072_28.06.23

Президент Росії Володимир Путін поки що не звільнятиме міністра оборони Сергія Шойгу, щоб це не мало вигляд, начебто він виконує вимогу власника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина.

 

Таку оцінку дали аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) у звіті за 26 червня. Пише ТСН. 

"Кремль, ймовірно, намагається дати зрозуміти, що Шойгу поки що збереже свою позицію і що Путін не піддасться на спробу шантажу Пригожина", – йдеться в повідомленні.

Аналітики припускають, що доказом цього може бути те, що 26 червня Шойгу начебто відвідав певний російський передовий командний пункт Західної групи військ в Україні. Це була перша публічна поява міністра оборони після маршу Пригожина на Москву.

Зауважимо, раніше в Міноборони РФ інформували, що Західна група військ діє на лінії Куп'янськ-Сватове у Харківській і Луганській областях.

Так, під час своєї поїздки Шойгу мав зустріч із командувачем цієї групи військ Євгеном Нікіфоровим і дав йому завдання не допустити просування ЗСУ на фронті.

Водночас Шойгу не відвідував штаб російських військ у Ростові-на-Дону після захоплення міста найманцями "Вагнера" і не зв'язувався якимось іншим чином із російськими силами на півдні України після завершення заколоту Пригожина.

Російські "воєнкори" продовжували спекулювати на темі зміни військового командування РФ. Зокрема, вони зазначають, що на посаду міністра оборони замість Шойгу може бути призначений губернатор Тульської області Олексій Дюмін. Однак аналітики не вірять, що Путін швидко проведе такі ротації.

"Наразі незрозуміло, чи замінить Кремль Шойгу і Герасимова, але малоймовірно, що Кремль негайно піде на такі радикальні зміни в командуванні, оскільки це мало б вигляд поступки вимогам Пригожина. Раніше ISW вже повідомляв, що Путін цінує лояльність, а Шойгу і Герасимов продемонстрували свою відданість Путіну", − резюмували аналітики.

Похід Пригожина на Москву

Пригожин разом із найманцями ПВК "Вагнер" влаштували одноденний бунт 24 червня, заявивши про "похід на Москву". Причиною цього власник компанії називав начебто обстріл тилових позицій "вагнерівців" у Ростові, в чому звинуватив регулярну російську армію.

Про завершення походу Пригожин оголосив того ж вечора, не дійшовши 200 км до Москви. Свої дії пояснив небажанням проливати російську кров.

За даними джерел у ЗМІ, в обмін на припинення бунту у Кремлі могли пообіцяти Пригожину звільнити Шойгу та Герасимова. Однак речник президента РФ Дмитро Пєсков запевняв, що такі кадрові зміни не були предметом перемовин.

Оценка материала:

5.00 / 2
Путін поки що не звільнятиме Шойгу: в ISW назвали причину 5.00 5 2
Політика / Росія
28.06.2023 389
Еще материалы раздела «Росія»