<
НОВИНИ ДНЯ: Квітень у Києві став одним з найтепліших за останні 144 роки  Коли пекти паску та фарбувати яйця на Великдень 2024  Цінніше, ніж ATACMS: аналітик назвав ключове озброєння з пакету допомоги США  Скільки українців позитивно ставляться до росіян попри війну: статистика вражає  У квітні в столиці зафіксували 13 температурних рекордів  Як треба поводитися в суботу перед Великоднем та що святити в храмах: митрополит пояснив  Скільки треба "протриматись" фронту до надходження військової техніки – пояснення експертавсі новини дня
Політика
Україна
28.06.2023 832

Що робити, якщо співробітники ТЦК відбирають телефони та особисті речі: роз'яснення юристів

Співробітники ТЦК, поліція забирають телефон, чи мають вони на це повноваження.

В Україні триває мобілізація. Під час мобілізаційних дій працівники ТЦК можуть забрати телефон чи інші особисті речі. Що робити в таких випадках — радять правозахисники. Пише ТСН. 

Чи мають працівники ТЦК повноваження відбирати телефон під час загальної мобілізації

Як зазначають юристи, права вилучати телефон чи інші особисті речі, згідно з чинним законодавством, вони не мають. Не уповноважені це робити навіть військові та поліціянти, які стоять на блокпостах.

"На цей момент не існує нормативного акту, який би дозволяв співробітникам ТЦК та СП вилучення будь-яких речей осіб на вулиці, в інших громадських місцях, вдома. Єдине виключення становить перевірка документів особи та поверхневий огляд її транспортного засобу на блокпостах. Варто зазначити, що навіть на блокпостах військові, поліція не мають права вилучати будь-які особисті речі, які не містять явних ознак злочину", —  зауважив адвокат Юрій Сергієнко.

"Якщо співробітники ТЦК на вулиці або у приміщенні пропонують особі здати телефони, і особа добровільно здає свій телефон та інші речі, то надалі буде вкрай важко довести, що вона діяла під примусом", - повідомляє юрист, додаючи, що робити це не обов’язково.

За словами адвоката Дмитра Лазебного, якщо військовозобов'язаний не хоче віддавати чи здавати свій телефон, він це може й не робити, "все залежить від вашого бажання, примусово у вас вилучити телефон не можуть".

Безпідставно забирати телефони не мають права, на думку юристів, і поліціянти.

"Суто теоретично випадки огляду вашого телефона можливі в межах Порядку перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану (Порядок затверджено Постановою Кабінету міністрів України від 29.12.2021 за № 1456). Знову ж таки, є чіткі підстави попросити вас надати для огляду ваш телефон, і ви маєте надавати відповідний телефон для огляду самостійно. Просто так, без належних на те підстав, ваш телефон працівники поліції також забрати не можуть", —  роз'яснює Дмитро Лазебний.

У яких випадках можуть забирати телефон та особисті речі

Як зазначає Юрій Сергієнко, вилучати предмети в особи можуть на підставі ухвали слідчого судді про обшук або огляд, або якщо певні речі є знаряддям злочину або адміністративного правопорушення. Водночас складаються відповідно протоколи вилучення за участі понятих, особа має право на захисника та інші процесуальні права. Надалі такі предмети передаються на зберігання до приміщень в органах поліції, і доля таких вилучених предметів вирішується судом.

Тобто вилучення поліцією мобільного телефона та передавання його співробітникам ТЦК є абсолютно неправомірними, — підкреслює адвокат.

Оценка материала:

5.00 / 2
Що робити, якщо співробітники ТЦК відбирають телефони та особисті речі: роз'яснення юристів 5.00 5 2
Політика / Україна
28.06.2023 832
Еще материалы раздела «Україна»