<
НОВИНИ ДНЯ: Різка зміна правил вступу на аспірантуру: що потрібно знати чоловікам призовного віку  Чи може Україна залишитися без танків: у Forbes дали чітку відповідь  Спека трохи спаде: прогноз погоди в Україні на 26 червня  День Конституції України 2024 року: коли святкуємо і чи буде вихідний  Чому під час тривоги в Києві зупиняється громадський транспорт  До України суне антициклон: як зміниться погода найближчими днями  Командири РФ кидають своїх підлеглих у "ями" та морять голодом за найменші провини, - ЦНСвсі новини дня
Політика
Європа
29.06.2023 329

Країни ЄС "для гарантування безпеки" можуть відправити в Україну миротворчі місії, - ЗМІ

Європейська рада на зустрічі 29 та 30 червня мають обговорити питання того, які майбутні безпекові зобов'язання ЄС може надати Україні.

Про це повідомляє Reuters.

Відомо, що західні партнери працюють над пакетом довгострокових гарантій щодо надання Києву зброї, обладнання, боєприпасів, навчання та іншої військової допомоги.

Окрім цього країни ЄС готові сприяти майбутнім зобов’язанням щодо безпеки перед Україною. Це необхідно для того, щоб "допомогти Україні захистити себе в довгостроковій перспективі, стримувати акти агресії та протистояти спробам дестабілізації".

Раніше у Франції запропонували ідею формулювання про гарантії безпеки, яка полягала в тому, щоб спиратися на ініціативи ЄС, такі як фонд, який фінансує військову допомогу Києву, і навчальна місія для українських солдатів.

Однак він викликав занепокоєння у Австрії, Ірландії, Мальти та Кіпру, а також серед рішучих прихильників трансатлантичного співробітництва, таких як країни Балтії. Вони наполягали, що європейська безпека є перш за все питанням НАТО.

"Для нас, як нейтральних держав, зрозуміло, що ми не можемо дати такі гарантії безпеки. Австрія, Ірландія, Мальта та Кіпр чітко дали зрозуміти, що мають заперечення", - сказав канцлер Австрії Карл Нехаммер.

Він зауважив, що дане питання буде обговорено і знайдено формулювання, які будуть прийнятні і для всіх країн.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що будь-яка роль ЄС залишається предметом обговорення.

"Нам доведеться обговорити, наскільки далеко це зайде, і чи буде це летальна, чи нелетальна підтримка. І ми повинні взяти до уваги, що кілька країн ЄС не є членами НАТО", - сказав Рютте.

Оценка материала:

5.00 / 1
Країни ЄС "для гарантування безпеки" можуть відправити в Україну миротворчі місії, - ЗМІ 5.00 5 1
Політика / Європа
29.06.2023 329
Еще материалы раздела «Європа»