<
НОВИНИ ДНЯ: Не розслабляйтесь. Птуха попередила, що в Україну йдуть заморозки, і назвала дні, коли температура буде найнижчою  "Не зможемо чекати". Шольц закликав Європу посилити ППО України з наявних запасів  Запечений сир "Камамбер" з багетом: рецепт для гарної вечері  В Україні прогнозують дощі із грозами та шквальний вітер  В ЄК назвали умову для переговорів щодо продовження транзиту газу РФ через Україну  Контрнаступ: які проблеми мають вирішити ЗСУ, щоб підготуватись  7 травня в Україні почне холоднішати: де знизиться температуравсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
30.06.2023 539

Європейський рекорд: на аукціоні за $108 мільйонів продали шедевр Густава Клімта

Хто купив картину - не повідомляється.

5735f0aa312c615c060f6a26dd63bd8d_30.06.23

На аукціоні Sothebyʼs у Лондоні продали останній портрет, який створив австрійський художник Густав Клімт, за $108,4 мільйона — це найбільша ціна, яку коли-небудь давали за картину на аукціоні в Європі. Пише ТСН. 

Про це пише BBC.

Аукціоністи заявили, що продаж картини "Дама з віялом" на Нью-Бонд-стріт робить її найдорожчим витвором мистецтва, який будь-коли продавали з аукціону в Європі.

Попередній рекорд твору мистецтва, проданого в Європі, був встановлений бронзовою статуєю Альберто Джакометті "Людина, що крокує, I", проданою 2010 року за 82 мільйони фунтів стерлінгів (104,3 мільйона доларів).

Відомо, що новий власник "Дами з віялом" — колекціонер із Гонконгу.

Востаннє "Даму з віялом" виставляли на аукціон Sotheby's у Нью-Йорку 1994 року. Тоді її було продано за 11,6 мільйона доларів, що на той момент стало рекордом для художника.

Довідка:

Густав Клімт - найвідоміший представник модернізму 19 століття. Серед його робіт велику роль грають жіночі портрети, часто досить еротичного характеру, та пейзажі. Індивідуальна риса його творчості - використання яскравих кольорів і всієї гами золота, зображення оголених жінок, де грають роль не фігури, а жести та пози. Інші відомі роботи Клімта - панно, які прикрашали палац Стокле в Брюсселі.

"Дама з віялом" — це портрет неназваної жінки, написаний 1918 року. Це була остання картина Клімта: її виявили на мольберті в майстерні митця, коли той несподівано помер.

На відміну від багатьох інших портретів Клімта (як, наприклад, "Золота Адель" — портрет Аделі Блох-Бауер I), "Дама з віялом" не була роботою на замовлення. Митець написав її винятково для задоволення власних інтересів. Клімт почав роботу над "Дамою з віялом" 1917 року, бувши на той час одним з найзнаменитіших портретистів у Європі.

Оценка материала:

5.00 / 1
Європейський рекорд: на аукціоні за $108 мільйонів продали шедевр Густава Клімта 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
30.06.2023 539
Еще материалы раздела «Суспільство»